Élvezhető minőségű videotelefonálás az új Skype-pal

A tisztességes képminőségű videotelefonálás egy windowsos PC-n meglehetősen erőforrás-igényes, vagy a Skype és a Logitech programozói nem dolgoztak annyit, mint állítják, a közösen kifejlesztett és tegnap bejelentett High Quality Video szolgáltatás csiszolásán. Ahhoz ugyanis, hogy a 640x480 (VGA) felbontású, másodpercenként 30 képkockát felvillantó mozgókép mind a hívó, mind a hívott félnél elérhető legyen, kétmagos processzor a minimális követelmény – mindkét oldalon. A chip feladata a kimenő kép betömörítése és a beérkező kitömörítése.

Minthogy a szolgálatátás a két cég közös marketingakciójának tekinthető, kizárólag a Logitech webkameráival – azok közül is csupán a felső kategóriás Logitech QuickCam Pro 9000, QuickCam Pro for Notebooks és QuickCam Orbit AF modellekkel – vehető igénybe. A hardvergyártó által írt driver egyszerre legfeljebb három résztvevős videohívások lebonyolítására alkalmas ilyen képminőség mellett. A tipikus webkamerás kommunikáció ennél kisebb felbontású és/vagy alacsonyabb képfrissítéssel működik, ezért a képen a mozgás többnyire akadozik, a részleteket pedig elfedik az erős tömörítés miatt jelentkező képhibák.

A piacon számos olyan webkamera kapható, amelyik képes ilyen minőségű mozgókép felvételére, de a Skype és a Logitech állítja: a hardver, a driverek és a szoftver szoros együttműködésére van szükség e teljesítmény eléréséhez, és mérnökeik rengeteget dolgoztak azon, hogy a három ajánlott kamerával működjön a szolgáltatás. Amely egyébként egyelőre csak windowsos számítógépeken használható a Skype 3.6 béta-verziójával. Ennek végleges változata novemberben jelenik meg, akárcsak a jobb minűségű hívásokhoz szintén szükséges Logitech QuickCam 11.5 is.

Azóta történt

Előzmények