Mégsem kap a SpaceX Starlinkje támogatást az USA-tól

Az amerikai FCC a SpaceX Starlink és az LTD Broadband igényét is visszadobta több mint 2 milliárd dollárnyi támogatás kapcsán. Előbbinél ennek részben a drága Starlink-tányér az oka.

Az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) visszadobta a több mint 2 milliárd dollárnyi, internetszolgáltatáshoz kötődő támogatást, amire a SpaceX Starlink és az LTD Broadband korábban jelentkeztek.

Az FCC még 2020. decemberben ígért oda 9,2 milliárd dollárt több mint 300 jelentkezőnek a gyors, szélessávú internet félreeső területeken való biztosítása érdekében – ebből 1,32 milliárdot kapott volna az LTD Broadband és 885,5 milliót a Starlink.

Az FCC elnöke szerint a Starlink technológiája ígéretes, de az FCC nem hajlandó támogatni azt, főleg annak fényében, hogy a felhasználóknak 600 dolláros vevőegységet kell vásárolniuk.

Az FCC megjegyezte, hogy a SpaceX a Starlinkkel 100/20 Mbps-os szolgáltatást akart biztosítani 642 925 helyen, 35 amerikai államban. Az FCC elnöke szerint azonban a pénzt a lehető legjobb módon kell felhasználni, nem adhatnak olyan cégeknek, amelyek nem tartják az ígéretüket a sebesség kapcsán, továbbá a program követelményeit sem teljesítik. Az FCC szerint egyik fenti cég sem biztosít elégséges válaszokat a hatóságnak, és nem tudja betartani annak követelményeit.

Az FCC sérelmezi továbbá, hogy július 31-i állapotok alapján igazából tavalyhoz képest még romlott is a Starlink sebessége, a feltöltés jóval 20 Mbps alá esett.

A SpaceX mindenesetre nagyjából 2700 műholdat lőtt fel 2019 óta, több százezer előfizetőt szerzett már – sokan a 110 dolláros havi díjú csomagot választották (ehhez van szükség a 600 dolláros kezdőcsomagra).

Az FCC a félreeső területek internetelérésének javítására egyébként több mint 5 milliárd dollár támogatást adott már, főleg üvegszálas, gigabites szolgáltatásokra, amelyek 47 államban több mint 3 millió helyen garantálnak elérést.

Azóta történt

Előzmények