Súlyos kérdéseket feszeget az amerikai mobilszolgáltatók helyadat-figyelése

Az amerikai FCC közleménye szerint kivizsgálják, hogy a mobilszolgáltatók együttműködnek-e a helyadatokra vonatkozó törvények kapcsán.

Hirdetés

Az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) közleményben tudatta, hogy kivizsgálja, együttműködnek-e a helyi mobilszolgáltatók azokkal a törvényekkel, amelyek kötelezik őket, hogy tájékoztassák a fogyasztókat arról, hogyan használják és osztják meg a helyadataikat.

Az FCC vezetője szerint ez az információ és a geolokációs adatok nagyon érzékeny természetűek, megmutatják hol voltunk és kik vagyunk. Az FCC ezért gondoskodni akar róla, hogy ezeket az adatokat megvédik.

Az utóbbi hónapban újra felkapták a témát, pedig 2020-ban négy nagy amerikai szolgáltató már komoly bírságokat kapott emiatt. Az USA-ban nagy vitatéma lett az is, hogy a helyadatok alapján kiderül, ha valaki abortuszklinikára látogat, a hatóságok pedig a digitális lábnyomok alapján informálódhatnak, többek között erről is. A Google júliusban közölte, előbbi témában törli a helyadatok megjelenítését. Sokan amiatt aggódnak, hogy akár ebben, akár más témában a hatóság átkutatná a felhasználók keresési előzményeit, helyadat-előzményeit és egyéb információit.

Azóta történt

Előzmények