Tovább tiltakoznak a SpaceX riválisai a Starlink-műholdak ellen

Egy amerikai fellebbezési bíróság helyt adott az FCC korábbi döntésének, a SpaceX riválisai azonban így is tovább tiltakoznak a Starlink ellen.

Akárcsak Musk személye vagy a Tesla és annak önvezetéssel kapcsolatos törekvései, úgy a SpaceX és a Starlink projekt is igen erősen megosztja az embereket. Nem csak a fórumokban esnek azonban egymásnak az átlagemberek és/vagy a szakértők, hanem a nagy cégek között is komoly viták vannak.

Egy amerikai fellebbezési bíróság most például helyt adott az FCC korábbi döntésének, amely jóváhagyta, hogy a SpaceX néhány Starlink-műholdat a tervezettnél alacsonyabb Föld körüli pályára állítson a világűrből sugárzott internetszolgáltatásának biztosítása érdekében.

A SpaceX számára 2021-ben 2824 műhold alacsonyabb pályán való használatát hagyta jóvá az FCC az internetszolgáltatás kapcsán. A Viasat és a DISH Network azonban megtámadták az FCC döntését.

A Viasat a mostani döntés után újfent közölte, hogy mindez visszaesést jelent az űrbiztonság és a környezetvédelem terén. Szerintük ha a bíróság felszólította volna az FCC-t a megakonstellációk alacsony keringési pályára való telepítésének komplikált helyzetének rendezésére, akkor az évtizedekig vagy évszázadokig elhúzódó káros hatásokat elkerülhetnénk. A Viasat a bírósági beadványában sérelmezte azt is, hogy elképesztő sok műholdat akar a SpaceX, miközben az emberi történelem során eddig összesen lőttek fel 10 ezret.

2019 óta egyébként nagyjából 3000 ilyen Starlink-műholdat lőttek fel, ami messze meghaladja a nagyobb rivális OneWeb és Amazon Kuiper teljesítményét is.

A bíróság szerint a Viasatnak csak egyetlen műholdja repül közel a SpaceX konstellációjához, a felvetései pedig túl spekulatívak. A döntés ellenére a Dish is újfent tiltakozott.

A SpaceX tervei kapcsán érdekes adalék, hogy a napokban nagy bejelentést tettek az amerikai T-Mobile-lal közösen: utóbbi a Starlink-műholdak segítségével kínál majd elérést az amerikai mobilozóknak, így a készülékeket közvetlenül a műholdakra kapcsolhatják. Némi rossz hír volt ugyanakkor a SpaceX számára, hogy a Starlink 885,5 millió dolláros támogatását az FCC nemrég visszavonta.

Azóta történt

Előzmények