Igényt tart a SpaceX rakétáira Európa

Az Európa és Oroszország közötti feszültségek miatt az Európai Űrügynökségnek megoldást kell találnia az orosz rakéták pótlására: már folynak az egyeztetések a SpaceX vállalattal.

A jelentések szerint az Európai Űrügynökség (ESA) számára nagy gond, hogy az ukrán helyzet miatt nem fér hozzá az orosz Szojuz rakétákhoz. Ezért előzetes megbeszéléseket kezdtek a SpaceX vállalattal: átmenetileg a SpaceX rakétáival történhetnek a kilövések.

Az ESA kapcsán nem csak Japán és India versenyez a lehetőségért, de az európai Arianespace is. Utóbbi rakétája tovább késik, miközben a SpaceX kézenfekvő választás, Japán most készül a következő-generációs rakétája felavató-kilövésére, de India is opció. Az ESA szerint a leginkább működőképes megoldást a SpaceX adná.

A megállapodáshoz rengeteg egyeztetésre van szükség, az ESA szerint ez nem olyan, mint felülni egy buszra.

Érdekesség, hogy az Oroszországgal kapcsolatos feszültségek miatt így is a SpaceX aratta le a megrendeléseket (például NASA-rakományt felküldő Northrop Grumman vagy a rivális OneWebét, de utóbbi Indiával is megállapodott), az ESA ügyfélként megnyerése azonban nagy eredmény lenne az amerikai cég számára.

Az ESA szerint viszont mindez átmeneti, az Ariane 6 jövője miatt nem aggódnak. Jövőre azzal váltanák ki az Ariane 5-öt és a Szojuzt is. A konkrét tervet novemberben mutatják be.

Az ESA vezetője szerint a mostani konfliktus azt mutatja, hogy Európa együttműködési stratégiája többé nem működik (legyen szó gázról vagy űrszektorról), szerinte meg kell erősíteni Európa képességeit és függetlenségét.

Azóta történt

Előzmények