Az indítóálláson robbant fel a Falcon rakéta

Személyi sérülés nem történt, de a pályára állítandó műhold és a hordozó is megsemmisült.

Magyar idő szerint tegnap délután három körül a floridai Cape Canaveral rakétaindító bázison a gyújtás előkészítése, egy rutin teszt közben felrobbant a SpaceX Falcon 9 rakétája, mely egy műholdat állított volna pályára. Habár a helyszíni felvételek alapján hatalmas robbanás volt, személyi sérülés nem történt.

A SpaceX nem sokkal az esemény után azt közölte, hogy a robbanás oka „valamiféle anomália” volt az indítóálláson, de később helyesbítettek, és arról írtak, hogy a rakéta felső szintjén található oxigéntartálynál történt valami. Azt egyelőre nem tudni, hogy a rakéta hibája robbantotta be a tartályt, vagy pedig az indítóálláson történt valami.

A Falcon 9 az izraeli Spacecom egy kommunikációs műholdját, az Amos 6-ot szállította volna, mely a szubszaharai régióban a Facebook Internet.org projektje részeként internetkapcsolatot biztosított volna. A műhold a robbanás következtében megsemmisült.

A Facebook képviselője közölte, hogy természetesen csalódottak a veszteség miatt, de programot töretlenül folytatják.

A baleset nagyon rosszkor jött a SpaceX-nek, mivel a tavalyi júniusi, majd a januári robbanás után épp most értek abba a fázisba, hogy egyre megbízhatóbbnak tűntek a misszióik. És ahogy tavaly, a kudarc mindenképpen le fogja lassítani a fejlesztéseket, illetve csúszni fognak a már megindított projektek is.

Azóta történt

Előzmények