Elon Musk jövőre űrturistákat visz Hold körüli útra

A SpaceX egy az idén bemutatkozó és tesztelendő új rakétarendszerrel és űrhajóval vág neki a később rendszeresnek szánt missziónak.

Már napok óta terjedt a szóbeszéd, hogy Elon Musk, a Tesla és a SpaceX vezetője különösen nagy bejelentésre készül hétfőn – és így is történt, mivel sajtótájékoztatón közölte, hogy magánvállalkozása jövőre emberes missziót indít, és két magánbefektetőt küldenek fel egy egyhetes útra, melynek során az űrhajó megkerüli a Holdat.

A Holdat célzó utazások már több évtizede abbamaradtak, s bár azóta több helyen, többször is tervbe vették felelevenítésüket – a kínai űrkutatási programban is szerepel –, mindezidáig tényleg csak tervek maradtak ezek az elképzelések – és Musk nem is győzte hangsúlyozni, hogy projektjük azért is egyedülálló, mivel ezt a különleges kihívást épp egy magánvállalkozás vállalta fel.

A cégvezető nem kívánta felfedni, hogy ki az a két befektető, aki vállalkozott az útra, csak annyit mondott, hogy „nem hollywoodi hírességek”, hanem két egymást ismerő ember, akik „nagyon komolyan” elszánták magukat, és egy jelentős pénzösszeget már letétbe is helyeztek.

Musk a misszió költségeiről sem akart nyilatkozni, de annyi utalást azért tett, hogy az utazás „kicsivel többe kerül”, mint egy emberes utazás a Dragon 2 űrhajóval a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) és vissza – szakértők úgy becsülik, hogy az ISS-misszió körülbelül 300 millió dollárba kerül, vagyis ennél magasabb lesz a turistaút ára.

A Dragon 2
[+]

A SpaceX főnöke már a jövőről is beszélt, méghozzá igen optimistán: szerinte van arra kereslet a „piacon”, hogy évente egy-két ilyen utazást le lehessen vezényelni, és úgy becsüli, hogy ha rendszeressé válik, az a SpaceX számára bevételeinek 10-20 százalékát is megtermelheti.

Arra viszont kiemelten kitért, hogy amennyiben a NASA szeretné igénybe venni a SpaceX kapacitásait, akkor ők elsőbbséget élveznek (a NASA közleményben erősítette meg, hogy igen szorosan működnek együtt a SpaceX-szel, és utaltak rá, hogy bár saját fejlesztéseiket folytatják tovább, nincs kizárva, hogy az ilyen missziókban is várhatóak közös projektek).

Az űrhajó egy teljesen automata vezérlésű Dragon 2 lesz (az űrhajót automata vezérléssel, teherszállítással, illetve később utasokkal a fedélzetén idén mutatják be, amikor a NASA-val kötött szerződés értelmében az ISS-re indul), az utasokat felkészítik a vészhelyzetek kezelésére – mondta el Musk. A 2018 végére tervezett induláskor egy új rakétarendszer, a Falcon Heavy emelkedik majd fel, melyet idén próbálnak ki majd élesben, az indítóállomás a Cape Canaveral-i űrközpontban a legendás Launchpad 39A lesz – az az indítópad, ahonnan az Apollo program űrhajósai is indultak az 1960-as, 1970-es években.

Azóta történt

Előzmények