Szárnyal az Opera Mini

A norvég Opera Software a múlt héten publikálta legfrissebb statisztikai adatait a mobiltelefonokra fejlesztett Opera Mini böngészőalkalmazás felhasználási mutatóiról. A számok magukért beszélnek: a szolgáltatásban részt vevő ügyfelek száma folyamatosan emelkedik, a mobilkészülékekről indított adatforgalmazás pedig soha nem látott mértékben hódít teret a piacon.

A cég adati szerint októberben már közel 40 milliónyian szörföltek a neten saját termékükkel, ez egyetlen hónap leforgása alatt 11 százalékos, az egy évvel korábbi mutatóhoz képest pedig 155 százalékos növekedést jelent. Az összes felhasználó bő 17 milliárd weblapot látogatott meg az elmúlt hónapban, ez 2008 októberéhez képest nem kevesebb, mint 238 százalékos emelkedést mutat, szeptemberhez viszonyítva pedig közel plusz 15 százalékot jelent.

Az Opera Mini októberben önmagában több mint 263 millió megabájtnyi adat forgalmazásáért volt felelős világszerte, de mivel a tartalom tömörítőszervereken keresztül érkezik meg a felhasználókhoz, a tényleges mennyiség körülbelül 2,5 petabájtra rúg. Az adatforgalom viharos emelkedése összhangban áll a lapletöltések számának növekedésével: 2008 októberéhez képest 233 százalékkal ugrott meg az adatforgalom, a szeptembert viszonyítási alapul véve pedig 16 százalékkal.

A vállalat közzétette a szoftvert használó nemzetek top 10-es listáját is: sorrendben Oroszország, Indonézia, India, Kína, Ukrajna, Dél-Afrika, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Lengyelország és Vietnam polgárai kedvelik leginkább a Minit. Külön érdekesség a latin-amerikai helyzetkép, ahol 2008 októberéhez képest az alkalmazást legnagyobb arányban használó országok esetében 332 százalékkal nőtt a lapletöltések száma, 252 százalékkal az adatforgalmazás mértéke és 115 százalékkal a felhasználói tábor.

Azóta történt

Előzmények