Letölthető az Opera 10.10 és benne a kész Opera Unite

Öt hónappal a bejelentése után elkészült az Opera „forradalmi”-ként beharangozott újítása, az Opera Unite. A felhasználó számítógépét privát webszerverré vagy inkább közösségi hálózati csomópontokká alakító szolgáltatás belekerült a norvég szoftvercég böngészőjének legújabb, 10.10-es kiadásába, mely ma jelent meg.

„Azt ígértük, hogy az Opera Unite-tal átformáljuk a webet. Valójában azt a módot gondoljuk újra, ahogy a felhasználók használják a webet..Azzal, hogy lehetőséget biztosítunk az eszközeinknek tartalmak kiszolgálására, egyenlő polgárokká válunk az interneten” – idézi a vállalat sajtóközleménye Jon von Tetzchner vezérigazgató szavait.


Fotómegosztás az Opera Unite-tal (az Opera promóciós videója)

Amint azt korábban megírtuk: az Opera Unite platform lehetővé teszi bármilyen webszerveres alkalmazás fejlesztését, de a programozáshoz nem értő tömegek számára alapértelmezés szerint is kínál egyszerű funkciókat. A böngészőben jelenleg elérhető lehetőségek között van biztonságos fájlmegosztás, webszerver, médialejátszó, fotómegosztás, fontos üzenetek átadására használható virtuális hűtőszekrényajtó (Fridge) és chat, de néhány további funkció is telepíthető a szolgáltatás weboldaláról.

A privát megosztószerver a böngészőből egy Opera ID-s regisztrációval indítható el. Ezt követően az általunk kiválasztott tartalmak egy adott, az operaunite.com domén alá tartozó címen hozzáférhetővé válnak azok számára, akiknek engedélyezzük ezt. A megosztáshoz az Opera 10 futtatására van szükség, de az így beüzemelt privát szerver által szolgáltatott oldalak természetesen bármilyen böngészővel megnézhetők. A megoldás természetéből fakad, hogy a megosztott oldalak csak akkor érhetők el, ha fut a szerver, azaz az Opera Unite.

Az Opera 10.10 letölthető a norvég cég weboldaláról Windows, Mac OS, Linux, Solaris és FreeBSD operációs rendszerekre.

Azóta történt

Előzmények