A Facebookért hagyta el a vállalatot a Google Maps kitalálója


Lars Rasmussen még a Wave színeiben

Az már a múlt héten kiderült, hogy Lars Rasmussen, a Google Térkép (Maps) és a Google Wave egyik ötletgazdája és megvalósítója elhagyja a vállalatot, ám akkor sem a szabadságra távozó szakember, sem a Facebook nem kívánta kommentálni a pletykát, hogy a kiváló képességű szakember a közösségi oldalnál folytatja pályafutását. Tegnap viszont már az Ausztráliához kötődő Rasmussen beszámolt a helyi lapoknak, hogy a hír igaz, átigazol a Google-tól a Facebookhoz.

A több helyen is megszólaló mérnök a leghosszabb interjúját a Sydney Morning Herald online kiadásának adta, ahol arról is beszélt, miért volt elégedetlen a Google-lal, ahol hat évet töltött fejlesztőként.

Rasmussen utalt rá, hogy Mark Zuckerbergnek, a Facebook alapítójának személyes megkeresése, illetve a közösségi oldal forradalmi szerepe is hatással volt rá: „Egyértelmű, hogy megváltoztatták a világot [a Facebooknál], és úgy tűnik, még bőven akad ott tennivaló. És úgy hiszem, ott a helyem, ez a nekem való.”

A mindeddig Sydney-ben dolgozó, dán származású Rasmussen hamarosan elhagyja a várost, és átköltözik San Franciscóba, hogy a szabadság után felvegye a munkát a Facebook Szilícium-völgyben található központjában. A mérnök szerint egyelőre nem kapott munkaköri leírást, egy darabig csak „nézelődik”, mielőtt kitalálják, hogy milyen új projektet indítanak be. Ezeket az információkat a Facebook szóvivője is megerősítette.

A távozás okairól már a múlt hét óta folytak a találgatások. Azt sokan megemlítették, hogy a több mint sikertermék, a Google Maps után a következő, hasonlóan nagy dobásnak szánt, koncepciójában briliáns Google Wave nem jött be a vállalatnak, annyira nem, hogy többszöri újjáélesztési kísérlet után végül lemondtak róla. Rasmussen hálás volt a Google-nak, hogy ezt a projektet Sergey Brin, a cég egyik alapítójának személyes támogatásával megvalósíthatta, ám úgy véli, annyira új volt az elképzelés, hogy a cégnek több türelmet kellett volna tanúsítania a kezdeti kudarcok után is.

Rasmussen, állítása szerint, nehéz szívvel hagyja ott azt a várost, ahol testvérével és két társával együtt kitalálták és megvalósították azt a térképes alkalmazást, mely később, a 2004-es felvásárlás után Google Maps néven vált ismertté és ahol a Wave csapata is megalakult, de a visszatérés reményében úgy érezte, lépnie kellett. A váltás indoklásaként azt is elmondta, hogy számára kényelmetlen, zavaró egy akkora cégnek dolgozni, mint a Google, reméli, hogy egy kisebb helyen újra komfortosabban érezheti magát (a Facebooknak tizedannyi alkalmazottja sincs, mint a Google-nak). Ráadásul a Facebooknál két régi, szintén a Google-tól igazolt kollégájával dolgozhat együtt, akik a Maps projektjében is részt vettek:  Bret Taylorral, aki technológiai vezető, valamint Carl Sjogreennel, aki a platformért felelős menedzser. (a sajtó már el is nevezte a triumvirátust Xooglerek-nek – ex-Googlers).

Rasmussen azért azt sem felejtette el megemlíteni, hogy a Facebook jobb munkakörülményeket és több pénzt ajánlott neki, mint volt munkáltatója.

Azóta történt

Előzmények

  • Egy helyen az összes Google-újdonság

    A cég saját értékelése szerint is átlépett egy mennyiségi határt, ezért az információközvetítés könnyítése érdekében létrehoztak egy új weboldalt.