Közel egymilliárd dollárra büntették a Qualcommot

A dél-koreai hatóság szerint versenyszabályokat sért a vállalat üzleti modellje, de a gyártó ezt vitatja.

A dél-koreai versenyfelügyelet (South Korean Fair Trade Commission – KFTC) bejelentette, hogy 1,2 billió von (kb. 865 millió US dollár) bírságot szabtak ki a Qualcomm chipgyártóra a versenyszabályok megszegése miatt.

Az indokláshoz hozzátartozik a Qualcomm sajátos üzleti modelljének ismertetése: a gyártó a chipseteket nem fix árért adja, illetve nem szed közvetlen jogdíjakat szabadalmai után, hanem a fizetendő jogdíjat a chipek felhasználása alapján számítják ki.

A KFTC a 2014 áprilisában megindított vizsgálat lezárása után úgy véli, a kalkuláció során a Qualcomm piaci erőfölényével visszaélve a birtokában lévő ún. alapvető szabadalmak (Standard-Essential Patents – SEPs) licencelése során nem tartotta be a licencelés FRAND-feltételeit (a szabadalmat tisztességes módon, ésszerű feltételekkel, megkülönböztetéstől mentesen kell biztosítani a versenytársak számára), emellett az is az erőfölénnyel való visszaélés, hogy a chipsetek támogatását összekötötték a licencszerződésekkel – vagyis a fentebb ismertetett üzleti modell megsérti a versenytörvényeket.

A gyártó tiltakozik

A Qualcomm vezető jogtanácsadója reagált a közleményre, és közölte, hogy a KFTC állításai köszönőviszonyban sincsenek a tényekkel, nem veszik figyelembe a gazdasági realitásokat, emellett teljesen tévesen értelmezik az érvényes versenyszabályokat. Ráadásul a döntés figyelmen kívül hagyja, hogy a vállalat mekkora forrásokat fordított az alapvető mobiltechnológiák kifejlesztésére, melyek az egész világon, így Dél-Koreában is nagy lökést adtak az iparágnak, emellett segítették a verseny erősödését is – közölte Don Rosenberg, aki azt is kijelentette, hogy amint megkapják az írásba foglalt határozatot (a korábbi eseteket figyelembe véve ez 4-6 hónap) fellebbezéssel azonnali hatállyal megtámadják a szöuli legfelsőbb bíróságon az amerikai-dél-koreai szabadkereskedelmi egyezményt is lábbal taposó döntést.

A Qualcommot egyébként hasonló okokból Kínában is megbüntették, és ők idén februárban beleegyeztek a 975 millió dolláros büntetés megfizetésébe.

Azóta történt

Előzmények