Vizsgálat indult a Microsoft ellen Oroszországban

A Kaspersky Lab panaszára megkezdett eljárásban azt nézik meg, hogy a vállalat használ-e törvénybeütköző eszközöket saját terméke népszerűsítésére.

Az orosz szövetségi versenyügyi hatóság (Федеральная антимонопольная служба – ФАС России) a múlt hét végén jelentette be, hogy vizsgálatot indítottak a Microsoft ellen, ugyanis felmerült a gyanú, hogy a vállalat visszaélt erőfölényével a vírusvédelmi szoftverek piacán.

Az eljárást a Kaspersky Lab, az orosz bázisú, ám globális tevékenységet folytató biztonsági cég kezdeményezte. Jevgenyij Kaszperszkij, a vállalat alapító-vezetője a FASZ bejelentése előtt egy nappal hivatalos blogjában hosszú és indulatos bejegyzésben fejtette ki panaszukat, és azt állítja, hogy azért fordultak a hatósághoz, mivel hónapokig folytattak ugyan tárgyalásokat a Microsofttal közvetlenül, ám ezek nem vezettek eredményre.

Hirdetés

A hivatal azt fogja megnézni, hogy az amerikai vállalat megsértette-e a versenyügyi törvény azon előírását, mely szerint a domináns piaci pozíciót elfoglaló cégek nem korlátozhatják a versenyt erőfölényükkel visszaélve.

Trükközések

A Kaspersky azt állítja panaszában, hogy a Microsoft a Windows 10 esetében jelentős mértékben – két hónapról hat napra – csökkentette azt az időt, melyet a független fejlesztők számára biztosítanak, hogy azok összehangolják saját vírusvédelmi programjukat a frissülő operációs rendszerrel. Így ha a harmadik felek nem készülnek el időben, és a Windows az új rendszerre frissít, akkor a Windows 10 deaktiválja a korábbi vírusvédelmi programot, és alapértelmezetté teszi a Microsoft saját termékét, a Windows Defendert (és ugyanez történik minden olyan alkalmazással, melyre a Microsoftnak van saját alternatívája).

Kaszperszkij ezen kívül felrója azt is, hogy az operációs rendszer elrejti azokat az üzeneteket, melyek az aktív külső vírusvédelmi program licencének hamarosan bekövetkező lejárására figyelmeztetnek, és automatikusan aktiválja a Defendert, ha egy ilyen program próbaperiódusa véget ér. Azt is írja, hogy „független” tesztek szerint a Defender biztonságossága nem éri el a vírusvédelmi programok átlagát sem, illetve számtalan olyan funkció (beépített VPN, webkamera-védelem, az online bankolás és vásárlás védelme stb.) hiányzik belőle, melyek a kiszorított harmadik felek termékeiben megtalálható.

Anatolij Golomolzin, a hivatalos közleményben kijelenti, hogy ezek a lépések – ha a vádak igaznak bizonyulnak – „ésszerűtlen előnyökhöz” juttatják a Microsoftot, és ez ellen fel fognak lépni.

A Microsoft csak annyit közölt, hogy mindeddig kiváló partneri kapcsolatban álltak a Kaspersky Labbel, a vizsgálatot pedig csak akkor fogják kommentálni, ha átvizsgálták a hivatalos értesítést.

Azóta történt

Előzmények