A Qualcomm enged, hogy megcsinálhassa az évszázad üzletét

Az amerikaiaknál csont nélkül átment, de az európai piacfelügyelet keményebb dió, így a vállalat javaslatot nyújtott be.

Tavaly ősszel igen nagy visszhangot váltott ki, hogy a vállalatok megegyeztek, és az amerikai Qualcomm felvásárolja egyik nagy konkurensét, a holland bázisú NXP Semiconductorst, mégpedig a félvezetőiparban eddigi csúcsnak tartott összegért: a vételár összesen 47 milliárd dollár, ebből 38 milliárd a készpénz.

A Qualcomm célja kettős az akvizícióval: egyrészt piacbővítés, másrészt az NXP technológiájával az IoT-piacon, különösen az okosautók szegmensében akarja megvetni a lábát: előzetes terveik szerint az egyesülés után minimum 30 milliárd dollárt termelne együtt a két vállalat, ám ez az IoT-piac fejlődése miatt három-négy év alatt akár meg is ötszöröződhet.

Eddig ez mind szép, ám az Európai Unió versenyügyi hatóságai – ellentétben az amerikai versenyfelügyelettel – mindeddig nem adták áldásukat az üzletre, nyáron kétszer is megállították a felülvizsgálati folyamatot, leginkább arra hivatkozva, hogy a vállalatok nem adták át a felelős döntés meghozatalához szükséges összes információt, emellett amiatt is aggódnak, hogy az egyesülés után áremelkedés várható az NXP széles körben, főként az érintés nélküli kártyák chipjeinél használt technológiája, a Mifare átkerülése miatt.

Tehát a jóváhagyás húzódik, és ma a Reuters hírügynökség tudósítója úgy értesült, hogy a Qualcomm hajlandó engedményeket tenni, hogy még idén lezárhassák a felvásárlást – erre azért van kevés esély, mert az EU hatóságainak minden egyes kifogása kitolja a döntésre megszabott határidőt.

A felajánlott engedményekről konkrétumokat egyelőre sem a Qualcomm, sem az uniós hatóságok nem közöltek.

Azóta történt

Előzmények