A szövetségiek után az Apple is beperelte a Qualcommot

Úgy tűnik, globális támadás indult a chipgyártó ellen, mivel kiemelt helyzete miatt éveken át versenysértő módon úgy határozta meg az árakat, ahogy akarta.

Miután az amerikai piacfelügyelet (Federal Trade Commission – FTC) a hét elején bejelentette, hogy versenyügyi bírósági eljárást kezdeményeztek a Qualcomm ellen, tegnap az Apple is közölte, hogy ehhez csatlakozva hasonló okokból kártérítési pert indítanak a vállalat ellen.

Qualcomm
[+]

Az FTC panasza gyakorlatilag ugyanazokat a jogsértéseket sorolja fel, amelyek miatt a Qualcommot pár hete Dél-Koreában közel egymilliárd dollárra büntették – illetve tavaly év elején ugyanezért nagyjából ekkora összegű büntetést szabtak ki rájuk Kínában is. A jogalap mindenütt azonos: a vállalat a mobilos chipek szegmensében kivívott monopolhelyzetét arra használta fel, hogy tisztességtelen feltételekkel biztosítsa megoldásait másoknak, így és e mellett korlátozta a versenyt.

Az FTC három fő pontban foglalta össze az eljárás indításának okát:

  • a Qualcomm tartotta magát ahhoz, hogy ha a partner nem vásárol az általuk meghatározott feltételek alapján licencet is, akkor terméket sem kaphat („no license, no chips”)
  • a vállalat megszegve a szabványosítást végző szervezetekben tett vállalásait, egyes alapvető szabadalmai használati jogát nem bocsátotta tisztességes, ésszerű és nem diszkriminatív (ún. FRAND) feltételekkel a riválisai rendelkezésére
  • a Qualcomm vezetése 2011-ben felismerte, hogy az Apple milyen erős piaci szereplő van/lesz, ezért – hogy az Apple megrendelőként ne erősítse a versenytársait – egyedi feltételeket támasztott az iPhone gyártójával szemben

Az Apple panasza a harmadik kifogásba kapaszkodik bele, és minimum egymilliárd dollárt követelnek a chipgyártótól arra hivatkozva, hogy a Qualcomm pozícióját zsarolásra használta fel szerződéskötéskor, ötször annyi pénzt követelve tőlük, mint az összes többi jogtulajdonos partner, emellett titkos szerződéseket kötöttek az Apple beszállítóival, hogy azok a Qualcomm által birtokolt szabadalmon alapuló technológiai megoldásokat (főként a CDMA-hálózatra vonatkozót) igen magas áron licenceljék. Az előterjesztés szerint az Apple 2016-ban, amikor több licencmegállapodás is lejárt, próbált egyezségre jutni a Qualcomm-mal, ám ezek a tárgyalások sikertelenek voltak.

Apple v. Qualcomm Lawsuit by Mikey Campbell on Scribd

Azóta történt

Előzmények