Hirdetés

2018. szeptember 21., péntek

Gyorskeresés

Processzorpiac: az Intelé volt a második negyedév

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

A piacvezető gyártó részesedése megint 80 százalék fölé kúszott. Minden szereplő több chipet adott el, mint az első negyedévben.

Az idei második negyedévben egészségesen nőtt az x86-os processzorok piaca. A statisztikát a múlt héten publikáló Mercury Research szerint jó ideje ez volt az első olyan trimeszter, amelynek forgalmi adataiban a valós kereslet tükröződött (mert a korábban felhalmozódott készletek végre elfogytak). „Mindez azt jelzi, hogy a PC-processzorok (és tulajdonképpen a PC-k) piaca gyakorlatilag visszatért a válság előtti szintre” – magyarázta Dean McCarron elemző.

A piackutató adatai szerint az x86-os chipek eladott darabszáma a második negyedévben 13,8 százalékkal nőtt az első negyedévhez képest, miközben 2,9 százalékkal csökkent éves összehasonlításban. Szekvenciálisan a noteszgépekbe szánt CPU-k forgalma nőtt a legerősebben.

A negyedév nyertese egyértelműen az Intel volt, amely az előző három hónap 78,2 százalékáról 80,5 százalékra javította részesedését. Az Advanced Micro Devices (AMD) piacrésze 20,9 százalékról 18,7 százalékra csökkent, míg a VIA Technologiesé 0,8 százalékról 0,9 százalékra nőtt. 2008 második negyedévében a három gyártó részesedése 80, 18,8, illetőleg 1,3 százalék volt.

A Mercury Research gyorsjelentésében kizárólag az x86-os mikroprocesszorok szerepelnek, a RISC- és egyéb architektúrák nem.

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.