Hirdetés

2019. május 23., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Mérleg rovat

A bírság miatt mínuszban az Intel

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

Az átmeneti veszteség várható volt, a kereslet ébredését jelző erős, a prognózisokat felülmúló teljesítmény nem.

Mínusszal zárta második negyedévét az Intel. Noha a piacvezető processzorgyártó utoljára 23 évvel ezelőtt jelentett veszteséget, a vállalat részvényeinek árfolyama mégis felfelé indult a jelentés publikálását követően, mivel – amint az megjósolható volt – a mérleget egy rázósabb egyszeri költség, az Európai Unió számlájára befizetett 1,06 milliárd eurós bírság billentette át átmenetileg a rossz oldalra. E tétel nélkül a második negyedév számai rendkívül erősek voltak, messze jobbak a Wall Street által vártaknál.

Hirdetés

Az árbevétel a június 27-én zárult trimeszterben 8,02 milliárd dollár volt, 15 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban; az elemzők átlagosan 7,28 milliárd dolláros forgalmat prognosztizáltak. A mínusz 398 millió dollárra rúgott, a bírság egyszeri költségét nem számolva azonban a 1 milliárd dolláros, részvényenként 18 centes profitot könyvelt el a vállalat. A piac átlagosan 8 centes papíronkénti nyereségre számított.

Paul Otellini vezérigazgató szerint az erős számok a javarészt az Egyesült Államokban és Ázsiában meglepően egészséges kereslettel magyarázhatók. Elsősorban a lakossági szegmensben és ott is a notebookpiacon volt szembeszökő mindez – magyarázta, hozzátéve, hogy a vállalati ügyfelek PC-vásárlási hajlandósága változatlanul visszafogott volt. Javított a számokon, hogy a gyártók és a disztribútorok egy erősebb második félévre készülve megkezdték a korábban kisöpört készletek pótlását – árnyalta a számok értékelését Stacy Smith pénzügyi vezérigazgató.

Az Intel a jelentésében kiemelte, hogy a hagyományosan gyenge első negyedév után nőtt az eladott mikroprocesszorok darabszáma, de csökkent azok átlagára. Az elsősorban netbookokba és nettopokba szánt Atom chip 362 millió dollár árbevételt hozott, 65 százalékkal többet, mint az év első három hónapjában. A bruttó nyereséghányad – a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel – 51 százalékon állapodott meg, ami szekvenciálisan 5,5 százalékpontos javulásnak felel meg.

A vállalat a harmadik negyedévre 8,1-8,9 milliárd dollár árbevételt vár, többet a Wall Street által korábban prognosztizált 7,8 milliárdnál.

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.