Javított az Intel, rontott az AMD

A második negyedévben növelte részesedését a mikroprocesszorok piacán az Intel – derül ki az iSuppli adataiból. A júniussal véget ért trimeszterben a világ legnagyobb chipgyártója árbevétel (tehát nem darabszám) alapján 80,6 százalékos piacrészt mondhatott magáénak – ez 1,4 százalékponttal több, mint egy évvel korábban, az előző negyedévhez képest pedig 1,5 százalékpontos növekedést jelent.

Hirdetés

„A második negyedévben a globális PC-piac elindult a kilábalás felé, a forgalom világszerte 1 százalékkal javult az első negyedévhez képest, és az Intel ebből hasznot húzott. Tény ugyanakkor, hogy a PC-forgalom még mindig nem érte el az egy évvel korábbi szintet, és az Intel mikroprocesszor-értékesítésből származó árbevétele – csakúgy, mint a rivális Advanced Micro Devicesé (AMD) – alacsonyabb volt, mint a tavalyi év azonos időszakában” – kommentálta a számokat Matthew Wilkins, a piackutató elemzője.

Gyártó '09 2. né. '09 1. né. '08 2. né. '09 2. né.
né.-né. változás
'09 2. né.
év-év változás
Intel 80,6% 79,1% 79,2% 1,5% 1,4%
AMD 11,5% 12,8% 11,9% -1,3% -0,4%
Egyéb 7,9% 8,1% 8,9% -0,2% -1%

Aki szerint az Intel termékei iránt minden szegmensben – azaz az asztali PC-kbe, noteszgépekbe és szerverekbe szánt chipek esetében is – erős volt kereslet. Összességében azonban a PC-piacon éves összehasonlításban egyedül a notebookok forgalma nőtt, 13 százalékkal, a desktopoké és belépő szintű kiszolgálóké csökkent.

Az AMD piaci részesedése egy év alatt 0,4 százalékponttal, szekvenciálisan pedig 1,3 százalékponttal esett vissza. „Az AMD-n nem segített a PC-piac szerény fellendülése, mivel a vállalat termékeinek átlagára csökkent az első negyedévhez képest” – mondta Wilkins.

Fontos kiemelni, hogy az iSuppli statisztikája a teljes mikroprocesszor-piacra vonatkozik, nemcsak az x86-os (vagy PC-kompatibilis) chipekre, hanem a RISC- és egyéb architektúrákra is.

Azóta történt

  • Kiteregették az Intel szennyesét

    Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta az amerikai chipgyártót elmarasztaló májusi határozatának szövegét. A vaskos anyag nem fukarkodik a terhelő bizonyítékok idézésével.

  • Intel: jöhet a 22 nanométer!

    A vállalat megkezdte a 32 nanométeres chipek sorozatgyártását, és jól halad a következő miniatürizálási lépcső bevezetésével is. Működő mintát demóztak az IDF-en.

  • Az Intel köszöni, jól van

    A chipgyártó szerint elindult felfelé a gödör aljáról a PC-ipar. A harmadik negyedévben rekordmennyiségű processzort és a chipkészletet adtak el.

  • Kezd magára találni az AMD

    A chipgyártó fő tevékenysége a harmadik negyedévben nyereséges volt. A vállalat enyhe forgalomnövekedést vár az év végén.

Előzmények