Képtelen a veszteségtől szabadulni az AMD

Hiába jelentett a Wall Street által vártnál hajszálnyival több árbevételt a második negyedévre az Advanced Micro Devices (AMD), a processzorfejlesztő részvényeinek árfolyama az újabb meredek mínusz és a cégvezetők által haloványnak lefestett kilátások miatt 11 százalékkal, 3,63 dollárra zuhant a jelentés publikálását követően. A kaliforniai központú vállalat mintha más bolygón működne, mint történelmi riválisa, az Intel, amely a lakossági kereslet feltámadásáról beszélt a múlt héten, és a piac által prognosztizáltnál szembetűnően erősebb célszámokat tűzött ki a jelenlegi trimeszterre.

A június 27-én zárult második negyedévet az AMD 1,18 milliárd dollár árbevétellel és 330 millió dollár nettó veszteséggel zárta. Egy évvel korábban a forgalom 1,36, a mínusz pedig 1,19 milliárd dollár volt. Az elemzők ezúttal valamivel alacsonyabb árbevételt, viszont messze jobb eredményt vártak.

A mikroprocesszor-üzletág árbevétele 910 millió dollár volt, 17 százalékkal kevesebb, mint egy éve és 3 százalékkal alacsonyabb, mint 2009 első negyedévében, a chipek értékesített darabszáma ugyanakkor a két idei trimeszterben azonos volt. A grafikus processzorokat fejlesztő divízió 251 millió dollár forgalmat ért el – ez a mutató éves összehasonlításban 1, az előző negyedévhez képest pedig 13 százalékot javult. A GPU-k eladott darabszáma mindkét bázisidőszakkal összevetve emelkedett, a chipek átlagára viszont csökkent.

Rendkívül alacsony szintre, az első negyedéves 43 százalékról 37 százalékra csökkent a bruttó nyereséghányad, a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel. Összehasonlításképp: a konkurens Intel haszonrése ugyanebben a három hónapban 51 százalék volt. A gyenge mutatót – a Reuters beszámolója szerint – a gyárak alacsony kihasználtságával és a notebookok nyomott árával magyarázta Dirk Meyer vezérigazgató. „Az új termékek és a karcsúsított költségszerkezet miatt minden esélyünk megvan arra, hogy a második félévben erősebb pénzügyi teljesítményt nyújtsunk, kiváltképp, ha beindul a visszafogott szezonális növekedés” – bizakodott.

Robert Rivet pénzügyi vezérigazgató azonban óvatosabb volt. Mint mondta: a jelenlegi makrogazdasági környezet miatt nem vehető biztosra az esedékes keresletélénkülés, ezt a prognózisba is belekalkulálták. A cég harmadik negyedévre a most publikáltnál „enyhén magasabb” árbevételt vár.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

  • Vége az Intel diadalmenetének

    Csökkent a chipóriás részesedése a mikroprocesszorok piacán, az AMD a nehéz gazdasági környezet ellenére erősíteni tudott.

  • Jönnek a DirectX 11-es chipek az AMD-től

    Az Advanced Micro Devices várhatóan a Windows 7 megjelenéséhez időzíti a Microsoft új API-gyűjteményére épülő grafikus chipjét.

  • Mit kell tudni az Intel-balhéról?

    Szájbarágó a chipgyártót elmarasztaló európai határozatról. Kiderül többek között, hogy tényleg rekord-e a bírság összege, és az is, hogy hova kerül.

  • Tovább gyengélkedik az AMD

    A válság előtt sem ment jól a chipgyártónak, amely folyamatosan meredek veszteségeket kénytelen elkönyvelni. Rövid távon nem várnak javulást.