Pénteken lezárulhat a Nokia mobilüzletágának felvásárlása

Hosszú, közel 8 hónapos folyamat végére kerülhet pont pénteken, a Nokia ugyanis bejelentette, hogy valószínűleg április 25-én lezárul Devices & Services üzletágának Microsoft általi akvizíciója. Az 5,44 milliárd euró értékű üzletet a két vállalat tavaly szeptember elején jelentette be, ennek keretében most a Microsoft hozzájut a Nokia telefongyáraihoz és 32 ezer alkalmazottjához is. A Nokia Solutions and Networks, az Advanced Technologies és a HERE részlegek a finn cégnél maradnak, ahogy a telekommunikációs licencportfólió túlnyomó része is. Az akvizíciós megegyezés nyilvánosságra hozatala után néhány héttel felröppent a pletyka, hogy a Nokia az így szerzett pénzt az Alcatel-Lucent egy részének felvásárlásába fektetné – a Nokia így a telekommunikációs hálózati infrastruktúrát fejlesztők és gyártók piacán a második legnagyobb szereplővé vált volna –, de ez az üzlet végül nem jött létre.

Az akvizíciós folyamat elsősorban a szükséges jóváhagyások megszerzése miatt húzódott el (az eredeti tervek szerint már márciusban végeztek volna), főleg Kínában bizonyult nehézkesnek az ilyenkor szokásos versenyügyi vizsgálat lefolytatása, miután több ottani telekommunikációs vállalat is arra kérte a Kereskedelmi Minisztériumot, hogy az általánosnál nagyobb figyelmet szenteljen az ügynek. A kezdeményezéshez később még a Google és a Samsung is csatlakozott –mindenki azt szerette volna, ha a minisztérium olyan feltételekhez köti a felvásárlás jóváhagyását, ami a jövőben a Nokiát megakadályozza szabadalmi portfóliójának tisztességtelen kihasználásával.

Egy, a Nokia Power User által megszerzett levélből kiderül, hogy a Nokia Devices & Services üzletága a jövőben Microsoft Mobile néven fog tovább működni, és a finn vállalat egyben arra is kéri beszállítóit, hogy az üzlet lezárása után is maradjanak a Nokia partnerei.


[+]

Azóta történt

  • Hivatalosan is a Microsofté a Nokia Devices & Services

    A két cég végre pontot tudott tenni a 8 hónapja húzódó folyamat végére, elkezdődhet a finn vállalat telefonos részlegének beolvasztása.

  • Ez egy nagyon rövid üzenet a mindenkori magyar kormánynak

    Azoknak, akik nem mérték fel, hogyan működik a globális piac.

Előzmények