Kína is zöld utat adott a Nokia D&S felvásárlásának

Hirdetés

A Microsoft tavaly szeptember elején jelentette be, hogy megegyezett a Nokiával a finn vállalat Devices & Services üzletágának felvásárlásáról, ám az első jóváhagyások (részvényesi és számos ország illetékes hivatalától szükséges beleegyezések) megszerzése után Kínában akadályba ütköztek, amikor az ottani telekommunikációs cégek decemberben arra kérték a Kereskedelmi Minisztériumot, hogy a szokásosnál alaposabb vizsgálatnak vesse alá az ügyet.

A kezdeményezéshez idén márciusban még a Samsung és a Google is csatlakozott – mindenki azt próbálta elérni, hogy a minisztérium kösse feltételekhez az akvizíció engedélyezését, ugyanis attól féltek (félnek?), hogy a Microsoft és a Nokia a jövőben visszaél szabadalmi portfóliójával, és a mostaninál magasabba emeli a licencdíjakat.

Kína most zöld utat adott az üzletnek, és a Microsoft szerint végül nem kérték őket az érvényben lévő licencpolitikájuk megváltoztatására. Ez talán annak is köszönhető, hogy a vállalat múlt héten ingyenessé tette a Windows 8.1-et minden 9 colos vagy annál kisebb képernyővel rendelkező eszközre (és több kínai gyártóval is partneri megállapodást kötött). A Nokia a Devices & Services üzletág értékesítése után is megtartja telekommunikációs szabadalmai túlnyomó részét, de a finn cég már korábban kijelentette, hogy korábban sosem volt panasz licencértékesítési gyakorlatára, és mivel senki nem kérte tőlük, a jövőben nem szándékoznak változtatni rajta.

Azóta történt

Előzmények