Google, Samsung: Kína kösse feltételekhez a Microsoft-Nokia üzletet

Hirdetés

A Samsung és a Google is csatlakozott néhány kínai gyártó, köztük a ZTE és a Huawei tavaly decemberben beadott kérelméhez, mellyel ezek a vállalatok azt próbálják elérni, hogy Kína kösse feltételekhez az üzlet engedélyezését. A Bloomberg úgy értesült, hogy a mobilpiac két legnagyobb szereplője kínai konkurenseikhez hasonlóan azért fordult az ilyen jelentőségű felvásárlásokat megelőző, előzetes antitröszt vizsgálatot lefolytató Kereskedelmi Minisztériumhoz, mert szeretné elkerülni, hogy a Microsoft és a Nokia a jövőben visszaéljen a birtokukban levő licencek díjszabásával.

A Microsoft 2013. szeptember elején jelentette be, hogy megveszi a Nokia Devices & Services üzletágát, a tranzakció lebonyolítását azonban a mai napig több akadály is késlelteti. Az egyik ilyen a kínai vizsgálat, a másik pedig adóügyi vita Indiában. Az üzletre a Nokia részvényesei és az Európai Bizottság versenyügyi hatóságai már korábban rábólintottak. Az EU korábban már figyelmeztette is a Nokiát, hogy kiemelt figyelmet szentel majd a finn vállalat majdani licencelési gyakorlatának.

Kínában jelenleg a Qualcomm ellen is antitröszt vizsgálat folyik, az amerikai vállalatot túlárazással vádolják, és akár milliárdos bírságot is kaphat. Az igazi cél azonban itt is a kínai telekommunikációs gyártók számára kedvező licencdíjak kikényszerítése.

Azóta történt

Előzmények