Csökkent a Pannon árbevétele

A Pannon ma publikálta második negyedéves számait. A mobilszolgáltató árbevétele 44,4 milliárd forint volt, közel 4 százalékkal, 1,7 milliárd forinttal kevesebb, mint egy évvel korábban. A cég a gyengülést részben azzal magyarázza, hogy a hívásvégződtetési díjak 2009. januári csökkentése miatt visszaesett az összekapcsolási díjakból származó forgalom, és enyhén csökkent a hangalapú szolgáltatásokból származó bevétel is. E hatásokat részben ellensúlyozta a széles sávú internetes forgalom növekedése. Az egy előfizetésre jutó, forintban számított átlagos havi árbevétel („blended ARPU” index) 3938 forint volt a negyedévben, 8 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban, de magasabb, mint az idei első negyedéves 3771 forint. A kisebb forgalom miatt a készülékértékesítésből származó árbevétel is mérséklődött – közölte a társaság.

Hirdetés

Az EBITDA egyszeri tételek nélküli, nominális értéke a működési költségek növekedése miatt 0,6 milliárd forinttal, 18,49 milliárd forintra csökkent 2008 második negyedévéhez képest. A tárgyévi göngyölített működési költségek – elsősorban a forint gyengüléséből és a követelések értékvesztéséből eredően – az éves inflációt meghaladó mértékben emelkedtek, emiatt a valutában számított különféle informatikai és hálózati kiadások is nőttek. Az első hat hónap összesített EBIT értéke 26 milliárd forint volt, 1,6 milliárd forinttal kevesebb, mint 2008 második negyedévében.

Az előfizetések száma 17 ezerrel, 3 millió 577 ezerre csökkent a negyedévben – a csökkenés elsősorban a kártyás szegmensben volt jellemző. A cég június végi 33,59 százalékos piaci részesedése 0,2 százalékponttal haladta meg az előző negyedévit.

A beruházásokra a szolgáltató 3,6 milliárd forintot költött a negyedév során, 30 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az összeget az időszakban egyrészt a mobil széles sávú lefedettség bővítésére (3G-bázisállomásokra és átviteli berendezésekre), másrészt a júniusban birtokba vett új Pannon Házra fordították – közölték. A Pannon 3G/HSDPA-hálózata most már az ország 419 településén érhető el.

Azóta történt

Előzmények