Romlottak a Pannon számai

A tavalyi év utolsó negyedévében is csökkent a Pannon árbevétele és nyeresége. Összességében a mobilszolgáltató kevés pozitívumot tudott felmutatni a decemberrel zárult három hónapban: egyedül az ügyfélszám bővülését és a piaci részesedés enyhe emelkedését emelte ki.

Az árbevétel 48,5 milliárd forint volt, körülbelül 3 százalékkal (1,4 milliárd forinttal) kevesebb, mint egy évvel korábban, az EBITDA pedig 9 százalékkal, 17,2 milliárd forintra apadt. A vállalat a forgalom csökkenését részben a hívásvégződtetési díjak 2008. januári hatósági mérséklésével magyarázza, amelynek következtében visszaesett az összekapcsolási díjakból származó bevétel, de készülékértékesítésből is kevesebb folyt be most. A fontos teljesítménymutatóként számon tartott egy főre jutó havi árbevétel (blended ARPU index) 9 százalékot esett 2007 negyedik negyedéve óta, főleg az összekapcsolási és a roamingdíjak csökkenése miatt. E mínuszokat csak részben ellensúlyozta az ügyfélkör bővülése és a mobilinternet-értékesítés növekvő árbevétele.

A negyedik negyedév végére az előfizetések száma 256 ezerrel, 3 millió 730 ezerre növekedett, elsősorban a kártyás előfizetések gyarapodásának köszönhetően. A szolgáltatónak a használatban lévő kártyák alapján számított piaci részesedése 33,9% volt, ami 0,8 százalékpontos növekedést jelent a harmadik negyedévéhez képest.

A Pannon az év egészét 188,3 milliárd forint árbevétellel és 76,4 milliárd forint EBITDA-val zárta. 2007-ben a forgalom 192,5, az EBITDA pedig 18,8 milliárd forint volt. Fejlesztésekre a 2007-es 14,8 milliárd után tavaly 17,9 milliárd forintot költött a szolgáltató – olvasható a jelentésben.

Azóta történt

Előzmények