Az oroszoknak orosz domén kell

Dmitrij Medvegyev
Dmitrij Medvegyev

Oroszországnak cirill betűs doménekre van szüksége, mert ez hozzájárulhat az orosz nyelv megőrzéséhez és befolyásának kiszélesítéséhez – mondta Dmitrij Medvegyev államfő tegnap egy moszkvai újságíró-konferencián. Az eseményről tudósító Reuters szerint a Kreml aggódva figyeli, hogy az egykori Szovjetunió hivatalos nyelvének tekintélyét kikezdik a helyi nyelvek és a beszivárgó angol, ezért az orosz nyelv védelmét nemzeti ügynek tekintik.

Medvegyev beszélt arról, hogy az orosz nyelvű médiának a világon 300 milliós közönsége van, és a cirill betűs domén fontos eszköz lehetne a nyelv presztízsének növelésében. „Amit csak tudunk, meg kell tennünk azért, hogy kijárjuk magunknak a cirill betűs doménneveket a jövőben. Ez egy rendkívül komoly ügy” – fogalmazott, hozzátéve, hogy e cél elérésére jó esély van.

Sajnos a rövid hírügynökségi beszámolókból az nem derül ki, hogy pontosan miről is beszélt az államfő. Ha ugyanis a cirill betűs webcímek és végződések használatáról, akkor – legalábbis részben – nyitott kapukat dönget. Nem latin betűs – egészen pontosan az angol ábécé 26 betűje mellett más karaktereket is használó – doménnevek regisztrálására tudniillik már 2004 óta van lehetőség, Magyarországon is ekkortól lehet ékezetes betűkből álló webcímeket lefoglalni. Igaz, cirill betűs neveket egyelőre a .ru végződés alatt nem, csak a már jó ideje elavult, de makacsul életképes .su országkódhoz tartozó doménnevekben lehet használni, ám a technikai lehetőség adott. Ahogy folyamatban van a nem latin betűs végződések bevezetése is: ez a rendszer tavaly október óta nyilvánosan tesztelhető (lásd például http://пример.испытание).

De Medvegyev utalhatott Vlagyimir Putyin egy korábbi felvetésére, amely egy önálló, cirill ábécét használó hálózat (ha úgy tetszik, alternatív internet) kifejlesztésével számolt, vagy akár .su visszaadásáért cserébe kért – az Oroszországi Föderáció rövidítéséből képzett – .rf végződés cirill betűvel írt változatának megszerzésére is.

A Reuters kiemeli, hogy az új államfő igyekszik magát aktív internetezőként eladni: nyilvánosság előtt is mutatta már, hogy mobiltelefonon is internetezik, és el szokta mondani, hogy minden reggel átolvassa az online híreket. Az orosz egyébként az ENSZ hat hivatalos nyelvének egyike, és a mandarin, az angol, a hindi/urdu, az arab és a spanyol után a világ hatodik legtöbb beszélőt számláló nyelve.

Azóta történt

Előzmények