Oroszország a tankok mellett hackerekkel is támadja Grúziát

A napokban már egy új háborút láthattunk, melyet – beigazolva az előzetes feltételezéseket – már nem csak tankokkal folytattak, hanem az interneten keresztül is: Oroszország és Grúzia konfliktusában az önkéntesen tevékenykedő és parancsra cselekvő hivatásos informatikusok is szerepet kaptak.

Hirdetés

A Dél-Oszétia kapcsán kirobbant összetűzés viszonylag hamar „nyugvópontra” jutott: Dmitrij Medvegyev orosz elnök ma bejelentette, hogy vége a hadi cselekményeknek, mivel az orosz hadsereg elérte a célját, s biztosította az orosz állampolgárok jogait, ám a hackertámadások – ezek közül egy bizonyítottan az Egyesült Államok területéről indult – ennek ellenére sem álltak le.

A legfőbb célpont Tom Burling, az atlantai Tulip Systems Inc. vezetője szerint a grúz elnök, Mihail Szaakasvili honlapja, melyet túlterheléses támadásokkal igyekeznek lehetetlenné tenni (a Tulip feladata Szaakasvili honlapjának biztosítása: e cég egyik alapítója és vezetője, Nino Doijashvili grúz származású). A Tulip a problémát – az amerikai érintettség miatt – jelezte az FBI-nak is, emellett napi 24 órában dolgoznak azon, hogy semlegesítsék a támadásokat, ám ennek ellenére az elnöki oldal időről időre elérhetetlenné válik, pedig a könnyebb védekezés érdekében a weboldalt már vasárnap áttelepítették Grúziából egy amerikai szerverre.

Az amerikai Shadowserver Foundation, egy, az internetes támadásokkal foglalkozó szervezet szerint a támadók a szokásos módszerekkel, zombigépek hálózatával végzik műveleteiket (a forgalomlassítás, illetve az elérhetetlenség kiharcolása mellett például a grúz parlament honlapján egy Adolf Hitlert és Szaakasvilit párhuzamba állító képet helyeztek el). Az internetes támadások egyébként már a harci cselekmények megkezdése óta tartanak, s a grúzok állítása szerint néhány napig olyan összehangolt kibertámadás indult, melynek következtében az összes grúz weboldal elérhetetlenné vált.

A grúz elnök honlapja e hír megírásának időpontjában éppen elérhető.

Azóta történt

Előzmények