Elbukta a Gmailt Európában a Google – megint

Elutasította a Google közösségi – azaz az EU minden tagországában érvényes – védjegy iránti kérelmét a Gmail márkanévre az illetékes uniós szerv, a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (OHIM) fellebbezési tanácsa is – derül ki a még február végén meghozott, de csak most publikált határozatból. Az indoklás szerint a név túlságosan hasonlít egy német üzletember, Daniel Giersch által már korábban levédett szolgáltatás nevére (G-mail), és ezzel megtévesztheti a fogyasztókat, akik azt gondolhatják, hogy a két termék mögött ugyanaz a vállalat vagy legalábbis két üzleti kapcsolatban álló vállalat áll.

Az OHIM egy évvel ezelőtt ugyanezzel az indoklással mondott nemet a kérelemre, de a döntés ellen az amerikai vállalat fellebbezett. Ennek mostani elutasítása után is marad azonban még jogi lehetőség a határozat megtámadására, mégpedig a luxemburgi székhelyű Európai Elsőfokú Bíróságnál, és a Bloomberg által megkérdezett szakértő szerint a Google élni is fog ezzel.


Mi a különbség?

Az elutasítás egyébként – bár több lap tévesen így értelmezte – nem jelenti azt, hogy a vállalatnak egész Európában le kell mondania a Gmail névről, csupán azt, hogy továbbra sem tudja bevezetni a márkanevet Nagy-Britanniában és Németországban, abban a két európai országban, ahol a védjegyviták miatt kénytelen már jó ideje Google Mail néven – googlemail.com végződésű e-mail címekkel – üzemeltetni az internetes levelezőrendszert. Azokban az országokban, ahol hasonló akadály nincs, marad a Gmail a szolgáltatás neve. Giersch Németországon kívül – valószínűleg csak szívózásból – Svájcban, Monacóban és Norvégiában is benyújtott védjegykérelmet a névre, az OHIM-nál viszont nem.

Gmail pont hu

A Google igyekszik a védett márkaneveihez tartozó doméneket lefoglalni magának mindazokban az országokban, ahol jelen van, ám ez nem mindig egyszerű. A Gmail.hu sem a keresővállalat tulajdona, a domént egy váci központú cég, a GEDEON foglalta le 2004 tavaszán, három nappal az után, hogy a Google benyújtotta közösségi védjegy iránti kérelmét a márkanévre az OHIM-hoz.

A Gmail.hu jelenleg egy G-mail néven futó ingyenes levelezőszolgáltatásra irányítja át a felhasználót, amelyet a GEDEON üzemeltet, több mint 28 ezer aktív felhasználóval. A levelezőszolgáltatás postafiókjai a gportal.hu végződéssel is elérhetők. „Ez a G-Portálon egy egyelőre rendezetlen státuszú szolgáltatás” – mondta el lapunknak tavaly Győri Attila, a GEDEON egyik tulajdonosa. A G-Portált, melyet 2005 végén a T-Online felvásárolt, jelenleg az IVY Magyarország Kft. üzemelteti, melyben Győri fejlesztési vezetőként tevékenykedik. Hogy a domén ide mutat, az azzal magyarázható, hogy ő a G-Portál létrehozója is egy személyben.

Mint akkor elmondta: a Google még nem érdeklődött náluk a domén iránt, mások viszont igen. Három külföldi doménbróker is kért tőle ajánlatot a webcímre, de miután kézhez kapták a viccnek szánt egymillió dolláros irányárról szóló válaszlevelet, nem jelentkeztek többé. Győri egyébként azt állítja, hogy nem célja túladni a doménen, de – mivel a G-mail jelenleg hasznot nem hoz – el tud képzelni olyan összeget, amelyért hajlandó lenne megválni tőle, azzal a feltétellel, hogy a felhasználóit nem éri kár.

Azóta történt

Előzmények