Jöhet a webcímek forradalma

A héten Párizsban üléseznek az internetes címeket felügyelő ICANN döntéshozói, és ezúttal egy olyan kérdésről is szavaznak, amely alapvető változásokat hozhat az internet fejlődésében: napirenden van ugyanis az ún. általános felsőszintű domének (gTLD) felszabadítása.

Felsőszintű doménnek azokat a végződéseket nevezzük, amelyet az internetes címekben többnyire az utolsó pont után találhatunk. Ilyen például a .com, .org, .gov vagy .museum, de ide sorolhatók a speciális alkategóriának számító országkódok (például .hu) is. Ezeknek a végződéseknek a száma ma korlátozott. 1985-ben mindössze hat gTLD létezett, és bár az ICANN – többnyire egy-egy érdekcsoport lobbijának engedve – hosszabb-rövidebb procedúrák után időről időre engedélyezte egy-egy újabb végződés felvételét, ma sincs több két tucatnál.

Most viszont – ha a döntéshozók az utóbbi három évben csiszolt tervezetet jóváhagyják – felszabadulhatnak a végződések is, amelyek majdnem olyan szabadon választhatók lesznek, mint az ezek alá bejegyzett internetes címek. Ez évtizedek óta a legjelentősebb változást hozná az internet működésében – magyarázta a liberalizáció jelentőségét Paul Twomey, az ICANN vezetője a BBC-nek.

Szabad a vásár

„Ennek eltérő hatása lesz a világ különböző részein, de eljön annak a lehetősége, hogy csoportok, közösségek és vállalkozások megjelenítsék az identitásukat az interneten. Ahogy a 19. századi Egyesült Államokban, most mi is új területeket, földeket szabadítunk fel. Elképesztő mértékben tágítjuk ki az internet beparcellázható területét” – mondta.

Elméletben bármely betűkombináció regisztrálható lesz végződésként, de – akárcsak a földnek – ennek is meglesz az ára. A részleteket ugyan még nem dolgozták ki, de egy új gTLD ára a mostani becslések szerint néhány tízezertől néhány százezer dollárig terjedhet majd. Az egyes kérelmeket egyedileg bírálják majd el; az azonos betűkombinációt igénylőknek pedig biztosítanak lehetőséget a vitarendezésre, és ha ez nem vezet eredményre, a végződést árverésre bocsátják, ahol a legjobb ajánlatot tevő lesz a befutó.

Ha az ICANN tanácsa elfogadja a javaslatot, a jövő év elejétől már meg is indulhat az új végződések regisztrálása.

Azóta történt

Előzmények

  • Kína mindent visz a domének területén is

    2008 első negyedévében már több volt a .cn, mint a .net., s ezzel az eredménnyel Kína a .com és a .de után a harmadik helyen áll.

  • Az oroszoknak orosz domén kell

    Medvegyev elnök azt mondta, mindent meg kell tenni a cirill betűs internetes címek bevezetéséért. Szerencséjére a felelősök már régóta dolgoznak ezen.

  • Kié az Ön URL-je?

    Hát ki másé, mint a Google-é. Nézze meg, hogy hány és milyen webcímeket birtokol a keresőcég!

  • Pizza 2,6 millió dollárért

    Közel másfél évtizedig lappangott a pizza.com a tulajdonosánál, aki most csinos összegért adott túl rajta.