Folyik a versenyfutás az ázsiai internetes címekért

Néhány napja kezdődött meg a .asia domének kiosztási folyamatának második szakasza, az úgynevezett land-rush fázis. (Az internetes címek megszerzésének első állomása a sunrise időszak, amikor a védjegytulajdonosok és közfeladatot ellátó szervek nyújthatják be igényeiket, a második a land-rush, amikor már bárki folyamodhat doménért, s ezek lezárulta után következik a teljes kereskedelmi felszabadítás). A végrehajtásért felelős szervezet, a DotAsia jelentése szerint már az első nap több mint 266 ezer kérvény érkezett hozzájuk.

A hatalmas üzleti lehetőségek miatt – hiszen egy most néhány ezer dollárért megszerzett név később esetleg milliókat fog érni – fokozottan fellépő spekulációt, csalási kísérleteket, korrupciót (tanulva például a .eu domének kiosztásakor tapasztaltakból) megelőzendő a DotAsia igyekszik a leggondosabban eljárni – nyilatkozta Leona Chen, a szervezet szóvivője. 2007. október 9-től foglalhattak nevet maguknak a kormányzati, közigazgatási szervek és a regisztrált védjegytulajdonosok, november 13-ától jelentkezhettek azok a vállalkozások, amelyek valamilyen módon jelen vannak Ázsiában, s a február 20-tól március 12-ig tartó utolsó időszakban bárki jelentkezhet a kívánt, minimum három karakteres névért. Ha ezen időszak alatt egy adott doménre többen is jelentkeznek, akkor az igénylők árverésen döntik el, hogy ki kapja meg az adott címet, de március 12. után érvénybe lép az az elv, hogy aki hamarabb jelentkezik, azé a domén.

A DotAsia beszámolója szerint az első 24 óra alatt 266 663 igényt regisztráltak (35 százalékuk Ázsiából, 40 százalékuk Észak-Amerikából, 24 százalékuk pedig Európából érkezett, s ezek között körülbelül 28 ezer olyan név van, amelyre többen is benyújtották az igényüket), így a korábban már kiosztottakkal együtt március közepétől elérhető .asia végződésű, élő domének száma közel 300 ezret fog számlálni.

A hongkongi székhelyű DotAsia Organisation tagsági rendszerű, 2004 márciusában alapított nonprofit szervezet, melyet a nemzetközi doménkezelő, az ICANN javaslata nyomán hoztak létre, s a 2006-ban megkötött szerződés alapján a DotAsia gondozza a .asia doméneket.

Azóta történt

  • Pizza 2,6 millió dollárért

    Közel másfél évtizedig lappangott a pizza.com a tulajdonosánál, aki most csinos összegért adott túl rajta.

  • Az oroszoknak orosz domén kell

    Medvegyev elnök azt mondta, mindent meg kell tenni a cirill betűs internetes címek bevezetéséért. Szerencséjére a felelősök már régóta dolgoznak ezen.

  • Késik a webcímek forradalma

    Eredetileg a második negyedévben indult volna a szabadon választható végződések regisztrációja, de a bevezetés elhúzódik. Talán még az idén sikerül a start.

Előzmények