Ausztrália törvényi kényszerrel leplezné le az online trollokat

Törvénnyel köteleznék a különböző platformokat az online trollok személyazonosságának felfedésére, a Facebook előre is komoly kritikát kapott az ausztrál kormánytól.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök szerint Ausztrália hamarosan olyan törvényekkel áll elő, amelyek útján kötelezik a közösségi platformokat, hogy fedjék fel az online trollok személyazonosságát, különösképp rágalmazás esetén.

Az ausztrál kormány egy ideje kiemelt figyelmet fordít a közösségi platformok felelősségre vonására, az ország legfelsőbb bírósága pedig már korábban kimondta: a kiadók felelősségre vonhatóak az online fórumokon megjelent nyilvános kommentek miatt.

A tech óriások nagyobb felelősségvállalását szolgálja az ausztrál vezetés szerint, hogy meg kell osztaniuk a névtelen fiókok mögött álló rágalmazók személyazonosságát (ehhez szükséges, hogy valaki rágalmazással vádoljon egy fiókot). Amennyiben a közösségi cég ezt nem teszi meg, a vállalaté a jogi felelősség.

Morrison szerint az online világnak nem kell vadnyugatnak lennie, ahol botok, trollok és egyéb őrültek névtelenül pusztítanak és ártanak másoknak, s mivel ez a valóságban sem történhet meg következmények nélkül, digitálisan sem szabad engedni.


[+]

Az új törvények keretében bárki panaszt tehet majd, ha úgy érzi, rágalmazzák, zaklatják vagy támadják a közösségi oldalakon: ezután kötelezhetik a platformok a tartalmak törlésére. Ha ez nem történik meg, a bíróság fogja kötelezni az érintett üzemeltetőt a kommentelő adatainak kiadására. Morrison szerint akik megalkották ezeket a platformokat, most kötelesek azokat biztonságossá tenni – ellenkező esetben törvénnyel kényszerítik őket erre.

Az ügy kapcsán a Facebook neve is előkerült, a tech óriás elég kényes viszonyban áll Ausztráliával. Morrison szerint amennyiben a Facebook a változtatások hatására távozik Ausztráliából, az világos üzenet lesz arról, hogy a céget nem érdekli az online világ biztonsága.

A miniszterelnök az új törvények kapcsán jelezte: nem az a szólásszabadság, hogy valaki elbújik a pincében, és álcázott trollként bántalmaz és zaklat másokat. Szerinte aki online akar mondani valamit, annak fel kell fednie, hogy kicsoda. Amennyiben egy közösségi médiás cég lehetővé teszi, hogy valaki álarc mögé bújjon, akkor a céget vonják majd felelősségre.

Azóta történt

Előzmények