A Facebook szivárogtatója lemondatná Mark Zuckerberget

Frances Haugen felszólította korábbi főnökét, Mark Zuckerberget, hogy álljon félre, és adjon teret a változásnak, ne pedig arculatváltással terelje el a figyelmet.

Újra megszólalt nyilvánosan az a Frances Haugen, aki a Facebook egyik korábbi vezetője volt, végül azonban felfedte a cég titkait, és bizalmas dokumentumokat teregetett ki a vállalat aggasztó irányelveiről az amerikai és az európai vezetés számára.

Frances Haugen most felszólította korábbi főnökét, Mark Zuckerberget, hogy álljon félre, és adjon teret a változásnak, ahelyett, hogy arculatváltásra fordítaná az erőforrásokat. Haugen szerint a cég nem változik meg, ha Zuckerberg marad az ügyvezetője – ezt a Web Summit nyitóestjén jelentette ki Portugáliában.

A Facebook korábbi dolgozója szerint talán most jött el az idő valaki más számára, és a cég is erősebb lehetne, ha olyan irányítaná, aki hajlandó a biztonságra koncentrálni.

A Facebook nemrég változtatta meg a nevét arra, hogy Meta, jelezvén, a metaverzum megépítésére koncentrál: egy megosztott virtuális környezetre, amit a mobilinternet „utódjának” szán. A virtuális világokkal foglalkozó cégek felháborodtak a Facebook lépésén, szerintük a cég a VR és az AR iránti figyelmet akarja csak kihasználni, hogy elterelje magáról a negatív figyelmet, és az ágazat eddigi szereplőinek sikerére építsen.

Haugen azt mondja, semmi értelme nem volt a névváltásnak, a biztonsági problémákat ugyanis nem oldották meg. Szerinte a Facebook mindig inkább az új területekre való terjeszkedést választja.

Bár a Facebookon (Metán) egyre nagyobb a politikai, hatósági nyomás, a cég szerint a Haugen által közzétett dokumentumokat hamis kép ábrázolására használták. Haugen azt állítja, ha a Facebook nem vesz vissza az algoritmusaiból, akkor világszinten is tovább nő majd az erőszak és a nyugtalanság, ugyanis a rendszert úgy állították be, hogy extrém, megosztó tartalmakkal érje el az arra fogékonyaknál, hogy tovább maradjanak a platformon, és görgessenek.

Azóta történt

Előzmények