Amerikai szenátorok szerint a Facebook tudta: az Instagram káros a fiatalokra

Tovább erősödik a politikai nyomás a Facebookon, ezúttal amerikai szenátorok kritizálták az óriást.

Úgy tűnik, hogy egyfajta lavinát indított el a The Wall Street Journal elmúlt hetekben kiadott cikksorozata, amelyben a Facebookot illetve nagyon súlyos vádakkal, illetve tette közzé az óriáscég belső, kiszivárgott elemzéseit, kutatásait.

A múlt hét végén amerikai szenátorok kritizálták a Facebookot és annak fiatalok védelmére irányuló törekvéseit, megemlítve a WSJ által közölt, kiszivárgott belső kutatásokat, amelyek alapján az óriáscég nagyon is jól tudta, hogy az Instagram app káros a fiatalok mentális egészségére.

A Szenátus fogyasztóvédelmi albizottsága a WSJ cikkei miatt tartott meghallgatást, nem sokkal azután, hogy a súlyosbodó kritikák után a Facebook lefújta a gyerekeknek szánt Instagram terveit.

Antigone Davis, a Facebook biztonságért felelős vezetője vitatta a szenátorok és a WSJ következtetéseit, és azt állította, dolgoznak a belső tanulmányok kiadásán, hogy átláthatóbbá váljanak.

Richard Blumenthal szenátor szerint ugyanakkor bombaként robbant az utóbbi időben kiszivárgott kutatás, amely erőteljesen, átfogóan és érdemien bizonyítja, hogy a Facebook tud róla, hogy káros hatással van a gyerekekre, ezeket a tényeket pedig elrejtette. Edward Markey szenátor azt is hozzátette: az IG nem csak azt takarja, hogy Instagram, hanem azt is, hogy Insta-greed.

Kérdések

A szenátorok több érdekes kérdést is feltettek Davisnek, és tudni akarták, milyen azonosításra alkalmas adatokat gyűjt a Facebook a 13 év alattiakról, mennyire tekinti a cég növekedési lehetőségnek a fiatalokat, és tisztában volt-e azzal a vállalat, hogy egyes gyerekeket az öngyilkosság megfontolására vett rá az Instagram.

Davis szerint a 13 év alattiakat nem engedik be a Facebookra, az öngyilkosságot megfontoló fiatalok pedig az jelentésben szereplőnél kisebb arányban köthetőek az Instagramhoz.

Ted Cruz szenátor szerint a Facebook megpróbál magáról előnyös képet vázolni, ezért a teljes kutatás kiadását követeli.

Keddre újabb meghallgatást terveznek, amelyen ott lesz az a korábbi Facebook-dolgozó is, aki a cégtől való távozásakor több tízezer oldalnyi kutatást vitt magával. Davis a meghallgatáson jelezte: a Facebook nem kívánja megtorolni, hogy a korábbi dolgozója bizalmas dokumentumokat ad át a szenátoroknak.

Azóta történt

Előzmények