Eltűnt a korlátlan internet a Pannon kínálatából

A meghirdetett promóciós időszak végén, február 2-án befejezte a két és fél hónappal korábban bevezetett korlátlan mobilinternet-csomagjai forgalmazását a Pannon. Egy hete az Internet Éjjel-Nappal és Internet Éjszaka-Hétvége konstrukciók már nem, csak a régebb óta elérhető, 5 vagy 10 GB havi adatforgalmat magukban foglaló csomagok rendelhetők a szolgáltatónál.

Lapunk úgy tudja, hogy a papíron korlátlan konstrukciók nem váltották be a hozzájuk fűzött üzleti reményeket, mivel több problémát okoztak, mint amennyi hasznot az esetlegesen átcsábított új ügyfelek révén hoztak. Ugyanis – amint azt korábban A Pannon és a T-Mobile is bünteti a „túlfogyasztókat” címmel megírtuk – a Pannon röviddel a promóció elindítása után korlátozást vezetett be e csomagjainál, és a nagy adatforgalmat generáló ügyfelek sávszélességét (függetlenül attól, hogy használnak-e fájlcserélő alkalmazást, vagy sem) a hálózat leterheltségének függvényében a garantált minimális sebességre, 120 kbps-ra lassította. E miatt a havi számlázási időszak végéig fenntartott korlátozás miatt több csalódott ügyfél fordult a GVH-hoz a fogyasztók megtévesztésével vádolva az operátort.

A vállalat szerint azonban a kampány sikeres volt, csupán arról van szó, hogy nem hosszabbították meg. Amint Laczkó-Tóth Gergely, a Pannon adat- és internetszolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese lapunk kérdésére elmondta, most egy új, más tartalmú promóciót indítanak, mellyel más közönségszegmenseknek kínálnak kedvező mobilinternetezési lehetőséget. „Február 2-ától immár 369 településen érhető el a Pannon mobilinternet-szolgáltatása, vagyis az utóbbi negyedévet tekintve is elmondhatjuk, hogy hónapról hónapra új településeket kapcsolunk be a szolgáltatásba. Emellett szintén fontos információ, hogy a tavalyi év végén jelentettük be, hogy hálózatunkban fokozatosan kapcsoljuk be a 7,2 Mbps elméleti letöltési sebesség mellett a 14,4 Mbps-os elméleti letöltési sebességet is, valamint a nagy feltöltési sebességet biztosító HSUPA képességet” – sorolta a fejlesztéseket Laczkó-Tóth.

A kérészéletű korlátlan csomagokat hűségszerződéssel megrendelő ügyfelek a hűségidő lejártáig természetesen változatlan feltételekkel használhatják tovább azokat – mondta el a vezérigazgató-helyettes.

Arra a kérdésünkre, hogy a jelenlegi mobilhálózati infrastruktúrán lehet-e korlátlan adatforgalmat biztosító internetszolgáltatást nyújtani, Laczkó-Tóth igennel felelt. „A mobilinternet-hálózat alkalmas arra, hogy az ügyfelek rendszeresen töltsenek le vagy fel nagyobb adatmennyiséget” – mondta. Azonban hozzátette: „A vezetékes internetszolgáltatókhoz hasonlóan a mobilinternet-technológiának is vannak olyan adottságai, illetve sajátosságai, amelyek révén egyes adatforgalom-típusok adott esetben átmenetileg vagy tartósan veszélyeztethetik a szolgáltatás minőségét, ilyen esetekben a hálózat önvédelmi rendszere lép működésbe a szolgáltatás egyenletes elérhetőségének fenntartása érdekében. Emellett fontos szempont az is, hogy a mobilinternet-hálózat a természetes vagy épített környezet akadályai miatt a bázisállomások vonzáskörzetében nem mindenütt tudja azonos mértékben garantálni a szolgáltatás legmagasabb elméleti sebességét. Emiatt előfordulhat az is, hogy egymástól nem messze lévő ügyfelek eltérő sebességgel, így eltérő idő alatt tudnak le- illetve feltölteni azonos mennyiségű adatot.”

Azóta történt

Előzmények