Kifulladt az ADSL-piac

Július végére 1,46 millió fölé kúszott a vezetékes széles sávú előfizetések száma Magyarországon, miközben folytatódott a telefonvonalak számának lassú csökkenése – derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) ma publikált gyorsjelentéséből. A számokból jól látható, hogy az ADSL-piac gyakorlatilag stagnál, hónapok óta csupán néhány tized százalékkal bővül, a hatóság által figyelt vezetékesinternet-piac nem túl dinamikus növekedését a kábeles technológia terjedése táplálja.

Az egykori monopolszolgáltatók, a vezető alternatív szolgáltatók és a négy legnagyobb kábeltelevíziós társaság (UPC, T-Kábel, Fibernet, DIGI) önkéntes adatközlésére épülő statisztika szerint az ADSL-szolgáltatásra előfizetők száma júliusban alig 0,3 százalékkal nőtt, 782 ezerre, míg a kábeles széles sávot használó ügyfelek száma 3,37 százalékkal, 489 ezerre emelkedett. A gyorsjelentésben szereplő négy kábelszolgáltató részesedése a piacon mintegy 70 százalékos, így az internetre kábeltelevíziós hálózaton keresztül előfizetők száma országosan 680 ezer körül volt július végén. Az ADSL- és kábelmodemes előfizetések összesített száma a hónap végén 1,46 millió volt az egy évvel korábbi 1,198 millió és a 2007. végi 1,327 millió után.

A megszokott trendnek megfelelően júliusban tovább csökkent a bekapcsolt vezetékestelefon-vonalak száma, 14,5 ezerrel, 3 millió 172 ezerre. A fogyasztók a hívások 9,1 százalékát kezdeményezték közvetítőválasztáson keresztül, és összesen 46 millió percet telefonáltak ezen a módon. A szolgáltatást 2,9 százalékkal kevesebben (627 ezren) vették igénybe, mint júniusban.

A számhordozhatóság keretében az előfizetők a szolgáltatók között júliusban 6640 számot hordoztak, így a 2004 januárja óta más szolgáltatóhoz átvitt vezetékes számok száma összesen 296 260-ra nőtt – közölte az NHH.

Azóta történt

Előzmények