Belassult a vezetékes széles sáv piaca

Az idei év első kilenc hónapjában mintegy 160 ezerrel, 1,486 millióra nőtt a vezetékes széles sávú előfizetések száma, miközben a vezetékestelefon-vonalak száma több mint 100 ezerrel csökkent – derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) tegnap publikált statisztikájából Az NHH gyorsjelentése az egykori monopolszolgáltatók, a vezető alternatív szolgáltatók, és a négy legnagyobb kábeltelevíziós társaság önkéntes adatközlésére épül. Az ADSL-internetszolgáltatásra előfizetők száma szeptemberben alig 0,3 százalékkal nőtt, 786 ezerre, míg a négy legnagyobb kábelmodemes szolgáltató (UPC, T-Kábel, Fibernet, DIGI) széles sávú internet-előfizetőinek száma 1,4 százalékkal, 504 ezerre emelkedett.

Hirdetés

A gyorsjelentésben szereplő négy kábelszolgáltató részesedése a teljes kábelmodemes piacon mintegy 70 százalékos, így a széles sávú internetszolgáltatásra kábeltelevíziós hálózaton keresztül előfizetők száma országosan nagyjából 690 ezerre emelkedett szeptember végére. Az ADSL- és kábelmodemes előfizetések összesített száma a hónap végén 1,486 millió volt Magyarországon, az egy évvel korábbi 1,244 millió és a 2007. végi 1,327 millió után. Ez azt jelenti, hogy a vezetékes széles sávon internetezők száma 12 hónap alatt 20 százalékkal, 2007 decemberéhez képest pedig 12 százalékkal nőtt.

A megszokott trendnek megfelelően szeptemberben tovább csökkent a bekapcsolt vezetékestelefon-vonalak száma, közel 15 ezerrel, 3 millió 145 ezerre. A fogyasztók hívásaik 8,7 százalékát kezdeményezték közvetítőválasztáson keresztül, és összesen 46 millió percet telefonáltak ezen a módon. A szolgáltatást az augusztusival közel megegyező számban, 608 ezren vették igénybe.

A számhordozhatóság keretében a szolgáltatók között szeptemberben 7277 szám mozgott. Az előfizetők a szolgáltatóváltást megkönnyítő számhordozhatóság keretében 2004 januárja óta összesen 307 822 számot hordoztak – áll az NHH közleményében.

Azóta történt

Előzmények