Egyszerűbb lesz ADSL-szolgáltatót váltani

Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke, valamint Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője ma együttműködési megállapodást írt alá több mint húsz hazai kiskereskedelmi és három nagykereskedelmi ADSL-szolgáltató – a Magyar Telekom, az Invitel és a UPC – vezetőivel az egyszerűsített ADSL-szolgáltatóváltásról.

Az aláírást követő sajtótájékoztatón Pataki elmondta, hogy az NHH lépéseinek hatására 2005 óta több mint 40 százalékkal csökkent Magyarországon a széles sávú előfizetések kiskereskedelmi ára, az előfizetők száma pedig 600 ezerről 1,4 millió fölé emelkedett. Az NHH megteremtette a verseny feltételeit, az előfizetők, az érdeklődők pedig az ország legtöbb településén több szolgáltató – és a legtöbb helyen több technológia – közül választhatnak. Ennek ellenére eddig kevesen éltek a szolgáltatóváltás lehetőségével, mivel az bonyolult és időigényes procedúra volt. A mostani megállapodás nyomán az ügyintézés gyorsabb és egyszerűbb lesz, ha a régi előfizetés helyett más cégtől, kedvezőbb feltételekkel akarnak az ügyfelek szolgáltatást vásárolni.

Az internetszolgáltató-váltást ezután elegendő az új szolgáltatónál kezdeményezni, és amennyiben az előfizetőnek nincs hűségnyilatkozata vagy lejárt számlatartozása, a váltás az eddigi 30-60 nap helyett 11 napon belül megtörténik. A megállapodást aláíró szolgáltatók vállalták, hogy július 15-ig az együttműködési megállapodásban foglaltaknak megfelelően módosítják általános szerződési feltételeiket, és így legkésőbb augusztus közepétől már ennek alapján lehet ADSL-szolgáltatót váltani – természetesen a szolgáltatás szüneteltetése nélkül.

Azóta történt

Előzmények