Nagyobb az esélye a villámcsapásnak, mint az androidos zsarolóvírusnak

Legalábbis a Google szerint. Mindenesetre van két lehetséges megoldás, ha mégis megtörténik a baj, de nem akarunk fizetni.

Januárban a Google törölte az androidos zsarolóprogramot ami átjutott az ellenőrzéseken és telepíthető volt a Google Play áruházból, most a keresőóriás azzal próbálja megnyugtatni a felhasználókat, hogy rettentően alacsony a rendszert érintő támadások száma.

A rendőrségi üzenetnek álcázott böngészőlezáró zsarolóprogram és az ennél eggyel komolyabb, fájltitkosító társa is elérte az Androidot mostanra, a januárban eltávolított áruházi szoftver pedig egy akku-javító alkalmazás, a Chargr mögé bújt. Ez nem titkosított semmit, sőt 180 dollárnyi bitcoint kért az áldozatoktól, hogy a személyes adataikat ne értékesítse a feketepiacon.

Vannak azért incidensek, de a Google azt állítja, kétszer akkora az esély arra, hogy villám csapjon az emberbe, mint hogy az androidos eszközével zsarolóvírust szedjen össze. „2015 óta a hivatalos áruházi telepítések kevesebb mint 0,00001 százaléka, és kevesebb mint az egyéb forrásból származó telepítések 0,1 százaléka tartalmazott zsarolóvírust” – írja Jason Woloz, a Google Android biztonsági csapatának programmenedzsere.

Ha valaki mégis összeszed egy kártevőt, első körben megpróbálhatja biztonságos üzemmódban elindítani a telefonját, táblagépét. Ez ilyenkor csak a gyári alkalmazásokat tölti be, és lehetőséget biztosít más appok letörlésére. Ha ez nem sikerül, akkor végső megoldásként még mindig ott a gyári visszaállítás, ehhez viszont nem árt a rendszeres biztonsági mentés.

Azóta történt

Előzmények