1 GB memóriával is lehet naprakész Androidod

A Google fejlesztői konferenciáján a mesterséges intelligencia került a fókuszba az első napon, de bejelentették az Android GO-t is.

Megkezdődött a Google fejlesztői konferenciája, az I/O 2017. Az első nap elég komoly bejelentést tett a vállalat vezetője, amikor arról beszélt, újragondolják a termékeiket, megvizsgálják hogyan kell változni egy mesterséges intelligencia-vezérelte világban.

Ez azt jelenti, hogy megújul a kereső, a térkép, a videóhívás, meg még egy csomó más szolgáltatás. A kamerából beviteli eszköz lesz, a Google Assistantba beépül ugyanis a Lens funkció, ami arra jó, hogy kép alapján felismeri a virágokat, az éttermet (stb.), és extra információkat közöl a felhasználóval. Ezzel már évek óta kísérleteznek a cégek, úgy tűnik lassacskán elég megbízható lesz a technológia ahhoz, hogy élesben is bevessék.

A felhasználói bázisról kiderült, hogy 2 milliárd aktív androidos eszköz van most a piacon, a felhasználók napi 1 milliárd km-ert navigálnak a Google Maps segítségével, illetve egymilliárd órát töltünk YouTube videók nézegetésével, szintén naponta. A Google Képek 500 millió aktív felhasználóval és 1,2 milliárd napi feltöltéssel (fotók, videók) büszkélkedhet, a Google Drive 800 millió felhasználóval bír.


Takarékos, kifejezetten belépőszintű készülékekre [+]

Az Inboxból megismert automatikus válaszlehetőségek bekerülnek a Gmailbe Androidon és iOS-en egyaránt, az asszisztens megjelenik iPhone-ra is, miközben már franciául és németül is teljes értékűen használhatóvá válik.

A Google Képekbe is beköltözik a mesterséges intelligencia, a rendszer megosztásra javasol majd jobban sikerült képeket, illetve arra is javaslatot tesz a csatlakozottaknak, hogy kivel érdemes megosztani az adott tartalmat.

A YouTube élő közvetítések kapnak egy új funkciót, a Super Chat révén fizethetünk azért, hogy üzenetünk kiemelésre kerüljön. Ehhez hasonló rendszer működik a Twitchen is, ebben az esetben is arról van szó, hogy a videó készítője kapja a pénz jó részét. A keresőbe beépítik a munkahelyeket okosan listázó funkciót, az adott állásra keresve közeli ajánlatokat jelenít majd meg a Google.


[+]

A vállalat egyik legnagyobb dobása mégis az Android Go bejelentése volt, amelyik az Android O rendszerrel együtt debütál majd. Ezt azonban kifejezetten a belépőszintű készülékekre szánják, 1 GB vagy még annál is kevesebb memóriával szerelt készülékekhez. A Google külön erre a célra készít olyan gyári alkalmazásokat (Chrome, YouTube, Gmail), melyek kevesebb erőforrást igényelnek, jobban takarékoskodnak az adatforgalommal is. Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, mint a Facebook Lite verzióját. A Go abban is különbözik majd a főverziótól, hogy az alkalmazásboltban kiemelt helyen szerepelnek majd az optimalizált, kisméretű szoftverek. Ehhez 10 MB alatti appokat kell írni a fejlesztőknek, akik egyébként már Kotlint is használhatnak, hivatalos programnyelv lett az Android alkalmazásoknál. A fejlesztők az Android Studioba kapnak még egy hasznos eszközt, ez az Android Studio Profilers, amivel könnyebb felderíteni a hibákat.

Kép a képben funkció is lesz
Kép a képben funkció is lesz [+]

Androidon a mesterséges intelligenciáért a TensorFlow Lite felel, erről már korábban mi is írtunk a Google billentyűzete kapcsán. Az Opt-In funkciók között találni intelligens kijelölést, illetve automatikus kitöltést is. Előbbi felismeri a cégneveket, címeket, telefonszámokat, és nem csak egyben jelöli ki a többszavas szövegrészleteket, de a megfelelő tevékenységet is ajánlja velük kapcsolatban. Így például a címet egy gombnyomással a Google Mapsban kereshetjük, a telefonszámot pedig azonnal tárcsázhatjuk másolás és beillesztés nélkül.

A Google Play Protect szintén érdekes szolgáltatás, napi 50 milliárd alkalmazás ellenőrzését végzi el, a csatlakozott készülékeken futókat vizsgálja rendszeresen újra, ezzel biztonságosabbá téve használatukat. Figyelmeztetést kapnak a fejlesztők is, ha sok a gond a programjukkal (Play Console Dashboard), de a felhasználók is láthatják, ha valami nincs rendben.

Azóta történt

Előzmények