Tudtuk nélkül figyelte meg állampolgárainak mobiljait a brit kormány

Tudtuk és beleegyezésük nélkül figyelte a brit mobilhasználók 10 százalékának helyzetét a brit kormány, koronavírussal kapcsolatos kutatások kapcsán.

Botrány tört ki Nagy-Britanniában, miután kiderült, hogy a helyi kormány hatóságai az állampolgárok egy részének tartózkodási helyét megfigyelték.

Állítólag az állampolgárok tudta és beleegyezése nélkül tették ezt. A brit mobilhasználók konkrétan 10 százalékát követték, az okostelefonokat a mobilos adótornyok alapján figyelték meg és követték mozgásukat.

A hatóságok állítólag arra voltak kíváncsiak, hogy a koronavírus elleni vakcinák beadása után a lakosság mennyi időt tölt otthonától távol.

Miközben több tudós elismerte a megfigyelés tényét, a brit kormány szerint nincs ok aggodalomra, a követés ugyanis anonim jellegű volt, egyetlen egyént sem azonosítottak.

A szakértők szerint a jelenség azért aggasztó, mert a megfigyelés alanyainak nem volt módja sem beleegyezni, sem ellentmondani a programnak. Az érintettek pedig egyáltalán nem tudtak arról, hogy megfigyelik őket.

Azóta történt

Előzmények