Olaszország erősen korlátozná a gyerekek okostelefon-használatát

Korlátoznák a 12 év alatti gyerekek túlzott mobilozását, azok a szülők, akik pedig nem figyelnek gyermekük készülékhasználatára, 1500 eurós bírságot is kaphatnak.

Eredetileg márciusban mutatták be azt a most ismét napirendre került törvénytervezetet, amely korlátozná a 12 év alatti gyerekek okostelefon- és tablethasználatát Olaszországban.

A tervezet értelmében azok a szülők, akik nem figyelnek gyermekük készülékhasználatára, minimum 300, maximum 1500 eurós büntetést kaphatnak. A tervezetet Lorenzo Fioramonti korábbi oktatási miniszter is támogatja.

A terv szerint tilos lenne általános iskolában és a gimnázium alsóbb évfolyamjaiban okostelefonokat használni. Ezen felül 0 és 3 éves életkor között tiltott lenne a mobilok, tabletek és digitális eszközök használata. A 4 és 6 év közöttiek fokozatosan, napi maximum 1 órát használhatnának ilyesmit, míg a 6 és 8 év közöttiek maximum napi 3 órán, a 9 és 12 év közöttiek maximum napi 4 órán át.

Fioramonti hozzátette: egy okostelefon az osztályteremben olyan, mintha valakinek fegyver lenne a zsebében, de nem tudna róla. Azt is elmondta, hogy az okostelefonok túlzott használata a gyerekeknél egyértelmű összefüggésben van a tanulási nehézségekkel, a beszédfejlődés lassulásával, a koncentrációs nehézségekkel, indokolatlan agresszióval, hangulatingadozásokkal, alvási nehézségekkel és különböző függőségekkel.

Azóta történt

Előzmények