Törvénysértő a védett videók beágyazása

A pornófilmek gyártásával foglalkozó Flava és a myVidster alapítója, Marques Gunter közötti szerzői jogokkal kapcsolatos csatározás kihatással lehet a videómegosztásokat szabályozó törvényekre a jövőben, különösképpen akkor, ha Motion Picture Association of America (MPAA) által benyújtott amicus curiae levél döntő hatást gyakorol az ügyre. (Az említett levél egy intézmény az amerikai jogrendben, melynek keretében egy erős érdekérvényesítési képességgel rendelkező csoport vagy magánszemély levelet nyújt be a bíróságnak, amelyben kifejtik véleményüket az üggyel kapcsolatban, hogy könnyebbé tegyék a bíró ítélkezését, és egyszersmind saját céljaik szerint befolyásolják az ügy kimenetelét.)

Hirdetés

Az említett eljárásban az MPAA a Flava segítségére sietett a myVidsterrel folytatott szerzői jogi küzdelemben. A Flava egy elsősorban meleg felnőtt filmekre specializálódott cég, amely produkcióit főképpen DVD és webes stream segítségével értékesíti. A myVidster nevű közösségi oldalon a videók több mint fele a pornó kategóriájába tartozik, a felhasználók összegyűjthetik és megoszthatják kedvenceiket ingyen, illetve 40 dolláros éves díj fejében biztonsági másolatokat készíthetnek a mozgóképekről az oldal saját szerverére.

A stream olyan, mint a tévé

A Flava azt nehezményezi, hogy az említett videómegosztón saját produkciói is megtalálhatók beágyazva, ezáltal pedig megsértették szerzői jogaikat. A MPAA véleményét megfogalmazó levél pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy ha egy felhasználó beágyaz egy videót, az nem jelenti azt, hogy a birtokában lévő legális példánnyal azt tesz, amit akar, ugyanis a beágyazás ugyanúgy közvetítésnek számít, mint a televíziós adás. Azok a felhasználók tehát, akik a myVidsterre jogsértő linkeket ágyaztak be, részt vettek a jogellenes folyamatban, ezért közvetlenül sértették meg a szerzői jogokat.

A Flava már korábban is elégedetlen volt a helyzettel, és az általuk tavaly megindított eljárásban kaptak most támogatást az MPAA részéről. A panasz jogalapja szerintük, hogy a beágyazott link alkalmazásánál a beágyazást végző is jogsértést követ el, ha olyan videót jelenít meg a honlapján, melynek közvetítési jogaival nem rendelkezik. Ráadásul, ha valaki a beágyazott videót tartalmazó oldalra mutató linket helyez el máshol, akkor a videó lejátszásánál már ez az oldal lesz a forrásoldal.

Habár itt a videómegosztó közösségi oldal az elsődleges célpont, az MPAA támogató levele, ha figyelembe veszik, távlatosan igen komoly következményekkel járhat: ha a bíróság kimondaná, hogy a myVidster felhasználói valóban közvetlen jogsértést követtek el az érintett videók beágyazásával, akkor az arra lehetne precedens, hogy felelősségre vonjanak mindenkit, aki például a YouTube-ról ágyaz be egy videót, melyet véd a szerzői jog. Vagyis az MPAA, mely az utóbbi időben főként a terjesztők elleni fellépést hangsúlyozza, már nem először lebegteti meg a felhasználók elleni közvetlen fellépés lehetőségét.

Azóta történt

Előzmények