A kiadóknak is kell MegaUpload felhasználói adatbázisa

A MegaUpload elleni fellépés mögött álló hollywoodi stúdiók, jogtulajdonosok azzal a kéréssel fordultak az ügyben illetékes szövetségi bírósághoz, a januárban leállított szolgáltatás felhasználói adatbázisát, mintegy 66,6 millió személy adatait őrizzék meg, mivel szerintük ezekre az információkra az oldal üzemeltetői ellen folytatott eljárásban szükség lehet. A körülbelül 25 petabájtnyi adat, köztük a fiókinformációk is, a Carpathia nevű, az USA Virginia államában található hosztingcég szerverein található.

Hirdetés

A kérés benyújtásáról értesülve sok lap úgy kommentálta a lépést, hogy az egyik fő vádló, az zenei jogok amerikai tulajdonosa, a Motion Picture Association of America (MPAA) azért járt el így, mert a felhasználók ellen egyenként akar pert indítani. Mindezt, Howard Gantman, az MPAA alelnöke a Wired-nek adott telefoninterjújában cáfolta, s mint elmondta, az adatokra azért van szükség, mert a MegaUploadot (az üzemeltetőket), illetve „közvetítőket” akarnak bevádolni, az egyéni felhasználók ellen nem terveznek keresetindítást. Gantman azt nem fejtette ki az interjúban, hogy kiket ért „közvetítők” alatt.

A kérésben szó szerint az szerepel, hogy a Carpathia gondoskodjék az olyan adatok megőrzéséről, melyek többek között ilyenek: „minden információt a feltöltött, tárolt és/vagy letöltött fájlok azonosításához, illetve e fájlokkal kapcsolatos egyéb információkat, a feltöltéssel vagy letöltéssel kapcsolatos adatokat, és azon MegaUpload felhasználók adatait, akik fel- vagy letöltötték ezeket a fájlokat”. Gantman elmondta azt is, hogy az egyedi felhasználók azonosítására csakis azért van szükség, hogy megalapozottan emelhessenek vádat a MegaUpload ellen.

Az első tárgyalási forduló a jövő hónapra van kitűzve, a szövetségi hatóságok azt nyilatkozták az üggyel kapcsolatban, hogy sok adatról van másolatuk, de a teljes adatbázis csak a Carpathia szerverein van meg, és szerintük megvan annak az esélye, hogy a szolgáltató törli ezeket. A Carpathia azt állítja, hogy nekik naponta 9 ezer dollárba kerül az adatok megőrzése, ezért kérik a bíróságot, hogy mentesítse őket e kötelezettség alól. A MegaUpload üzemeltetői ugyanakkor a kormányzathoz fordultak, hogy zárolt vagyonukból néhány millió dollárt szabadítsanak fel, hogy ki tudják fizetni a Carpathia követeléseit, mivel az adatok megőrzése az esedékes tárgyaláson való felhasználhatóság miatt az ő érdekük is.

Azóta történt

Előzmények