Dél-Korea részben Linuxra vált

Nem lesz éles a szakítás, de úgy tűnik, a jelenleg Windows 7 operációs rendszert futtató gépek a jövő évtől Linuxra állnak át.

A dél-koreai belügyminisztérium a múlt héten jelentette be, hogy a kormányzati rendszerek egy részén a közeljövőben a Windowsokat Linuxra fogják cserélni – az éles váltással még megvárják a jövő évet, ameddig a Microsoft még támogatja a Windows 7-et, de ezek után migrációt terveznek – írta meg a Korea Herald. A döntés indoklásában egyaránt szerepel a költségtakarékosság (nem kívánják megfizetni az extra költséget a további támogatásért), illetve az, hogy lazítani akarják az egy, zárt platformtól való függőséget.

A részletekről egyelőre még nincsenek információk – azt sem tudni, hogy az államigazgatásban milyen arányban használnak Windows 7-et, illetve Windows 10-et –, de nagyon valószínűnek tűnik, hogy egy hibrid, Windowst és Linuxot egyaránt tartalmazó környezetet szándékoznak kiépíteni.

A belügyminiszter közölte, hogy az átállás költsége az új gépek beszerzésével együtt mintegy 655 millió dollár lesz. Arról ugyanakkor még nincs hír, hogy milyen disztribúciót választanának, és az átállás ütemezéséről sem adtak ki információt – a Windows 7 támogatása bő fél év múlva, 2020 elején szűnik meg. A jelenlegi állapot szerint teszteket folytatnak: egyrészt, hogy meghatározzák a biztonsági kockázatokat, illetve azt nézik meg, hogy a vegyes rendszerben miképp lehet problémamentesen egyszerre üzemeltetni a két platformot.

Előzmények