Meghalt Paul Allen, a Microsoft társalapítója

A formális munkától már közel negyven éve visszavonult szakembert szinte minden érdekelte, és hatalmas vagyonát befektetések mellett szponzorációra használta fel.

Nővére és barátai jelentették be tegnap, hogy október 15-én 65 éves korában elhunyt Paul Allen, a számítástechnika történetének egyik kiemelten fontos alakja, aki 1975-ben, 22 éves korában gyerekkori barátjával és iskolatársával megalapította a Micro-Soft nevű vállalkozást, mely 1980-ban, az IBM-mel kötött szerződés után indult el világhódító útjára.

Paul Allen és Bill Gates 1981-ben, illetve 2013-ban
[+]

Paul Allen már rég küzdött a rákkal, először 1982-ben diagnosztizálták nála a Hodgkin-kórt – emiatt el is hagyta a vállalatot, és később is csak időnként vett részt a munkában –, de ekkor még sikeresen kezelték a betegséget. Jóval később, 2009-ben betegedett meg a non-Hodgkin limfóma következtében, de ezt is meg tudták gyógyítani. Ám csak ideiglenesen, ugyanis Allen pár hete jelentette be, hogy betegsége visszatért, de bízik a gyógyulásban. Sajnos azonban olyan szövődmények léptek fel, melyekkel már nem tudott megküzdeni.

Az élete végéig egyedül élő, magánemberként visszahúzódó Paul Allen vagyonát mintegy 20 milliárd dollárra becsülték nemrég, ennek nagy részét technológiai vállalkozások támogatására, befektetésekre, illetve kulturális és jótékonysági projektek, kutatóintézetek, kutatások finanszírozására fordította, de különös szenvedéllyel vásárolt hajókat, illetve a profi sport, az amerikai kosárlabda világában is megjelent befektetőként.

Azóta történt

Előzmények