A Microsoft elnöke aggódik az arcfelismerő szoftverek miatt

Nehéz hová tenni egy olyan vállalat vezetőjének megszólalását, mely cég erősen függ a politikai döntéshozóktól.

A Microsoft elnöke – és egyben a korábbiakhoz hasonlóan még mindig vezető jogtanácsosa –, Brad Smith egy Lisszabonban rendezett konferencián fejtette ki, hogy a ma már mindennaposnak számító arcfelismerő technológiák mai szabályozása elégtelen, mivel olyan eszközről van szó, mely az állami hatóságok számára elfogadhatatlan ellenőrzési lehetőségeket biztosíthat. Smith ezért azt tartaná helyesnek, ha szigorúbb szabályozás jönne létre, különben „2024-ben egyszer csak 1984-ben találjuk magunkat” – utalt George Orwell ikonikus könyvére.

Hirdetés

Az elnök aggodalmainak alapja az, hogy az arcfelismerés egy olyan technológia, mely túlhatalmat biztosít az államok számára az egyén magánélete felett: a bekamerázott világban roppant mód követhetővé teszi az egyén mozgását – de más szempontból is aggályos szerinte: az üzleti világ is féktelenül belemászhat a privát szférába, ha pl. egy kereskedő az arcfelismerés alapján azonosít egy lehetséges ügyfelet, tudja, hogy az mikor járt utoljára a boltban, mit vásárolt, miket nézett meg kíváncsiságból stb.

Smith elmondta, hogy a már ma is létező, illetve hamarosan megjelenő technológiák magát a demokratikus berendezkedést veszélyeztetik, mivel az egyénnek nem lesznek eszközei a hatalommal szemben, mely minden lépését könnyedén ellenőrizheti – ez a polgári szabadságjogok érvényesítésének végét jelentheti, jelentette ki az elnök. Álláspontját megerősítette a vele egy színpadon szereplő Tony Blair, volt brit miniszterelnök.

Habár maga a Microsoft is fejleszt ilyen technológiát, ahogy pl. az Apple és a Facebook is, e vállalatok már korábban jelezték, hogy szükséges lenne ezek alkalmazásának pontos és szigorú szabályozására. Mind ez idáig azonban gyakorlatilag nem volt politikai visszhangja ezeknek a kéréseknek – ami bizonyos szempontból érthető, hiszen önkorlátozó intézkedésekről lenne szó, és az ilyeneket csak erős kényszer, nagy nyomás hatása alatt szokás bevezetni.

Előzmények