Minden, amit tudni akarsz a spamről

Kevesen tudják, hogy ha kéretlen levelet kapnak, a spammer ellen eljárást kezdeményezhetnek a Nemzeti Hírközlési Hatóságnál (NHH), amely akár 500 000 forintos bírságot is kiszabhat az előzetes jóváhagyás nélkül küldött reklámért. Többek között erről is olvashatunk a Spamwiki tudástárában, amelynek az a célkitűzése, hogy összegyűjtsön minden olyan információt, amely az internetes levelezés e bosszantó kísérőjelenségéről elérhető.

A legismertebb spamküldők élettörténetein túl a híres spamekről is olvashatunk a lapon, de a fontosabb tematikus weboldalak is külön szócikkel rendelkeznek. A jellegénél fogva bárki által szerkeszthető és bővíthető minienciklopédia – amely hírünk írásának idején 358 szócikket tartalmaz – segít összehasonlítani a világ országainak spamtörvényeit is, és akár a hazai vállalkozások számára is hasznos útmutatást nyújthat a internetes marketing törvényes lehetőségeiről – többek között arról, hogy Magyarországon az e-mailes reklámok küldése előzetes hozzájárulhoz kötött (ez az ún. opt-in modell).

A Spamwikin elolvasható az első spam szövege, sőt arra is fény derül, hogy mi köze van a fűszeres sonkának a kéretlen levélhez. Az elméleti felvilágosítás mellett az oldal gyakorlati fogódzókat is igyekszik nyújtani a felhasználók számára: például röviden bemutatja a különféle spamszűrő szoftvereket.

Ami pedig az NHH-hoz érkezett panaszokat illeti: az oldal elindítója utánajárt, és kiderült, hogy az idén – szeptemberig – már körülbelül 170 esetben jártak el, és hat esetben összesen 700 000 forintos bírságot szabtak ki hazai spammerekre.

Azóta történt

Előzmények