Ők írják a spamek négyötödét


Leo Kuvajev, az orosz

A Spamhaus, a kéretlen levelek ellen küzdő csoport közzétette legújabb listáját (a Spamhaus Project egyik legfontosabb ténykedése, hogy folyamatosan frissülő listákon tartja számon az ismertté vált spammereket), melyen a legtermékenyebb és legnagyobb kárt okozó spammerek szerepelnek. A csoport szakértői úgy becsülik, hogy a felhasználók elektronikus postaládáit elárasztó, pornót, gyógyszereket, részvényeket kínáló spamek nyolcvan százalékáért a lista első tíz helyezettje (vagy cégük) a felelős.

A rangsort a sokféle álnéven ismert, ám mindig Alex vagy Alekszej keresztnevet használó ukrán spammer vezeti. A Spamhaus véleménye szerint ő egy Pavka vagy Artofit nevű orosz szervezetnek dolgozik, akik irtózatos mennyiségű zombi PC-t használnak a kéretlen levelek továbbításához. Ugyanezzel a bandával hozható kapcsolatba a második helyezett Leo Kuvajev is, akit egy massachusettsi bíróság 2005 októberében már 37 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezett, ám ő azóta is szökésben van, s a híresztelések szerint Oroszországban tartózkodik.


Michael Lindsay, az amerikai...

De nem csak a világ keleti fele képviselteti magát, hiszen a lista harmadik pozíciójában egy amerikai, Michael Lindsay szerepel. A Spamhaus megállapítása szerint Lindsay és cége, az iMedia Networks „teljes körű spamhosting-szolgáltatást” nyújt, melyet jól ismert spammerek támogatnak, akik magas díjakat fizetnek a munkáért. A másik amerikai, Jeffrey Peters a kilencedik helyet érdemelte ki. Őt is elítélték már lopásért Floridában, s jelenleg tízéves próbaidejét tölti. De a Spamhaus adatai szerint ő is aktív spammer, akinek a szakterülete a hamis dokumentumok megalkotása.


...és Timothy Stanley Goyetche, a kanadai

Az első tízből végül is négyen származnak Oroszországból, egy ukrán, ketten amerikaiak, mellettük egy izraeli, egy hongkongi és egy kanadai jutott még be a legveszélyesebbek közé. Oroszország vezető szerepét nem csak a spammerek származása jelzi, hanem az is, hogy a spamek óriási hányada indul oroszországi címekről. A Spamhaus szerint hatalmas segítség lenne a kéretlen levelek elleni küzdelemben, ha Oroszország kormányzata fellépne e bűnözők ellen, ám az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az érdektelenség (avagy éppen az érdekeltség) miatt semmi sem történik ez ügyben.

Azóta történt

Előzmények