A spammerek visszavágnak

Egy Illinois állambeli bíróság a brit székhelyű Spamhaus szervezetet 11 750 000 dolláros kártérítésre kötelezte, melyet a felperes David Linhardtnak, illetve cégének, az e360insightnak tartoznak megfizetni.

A bíróság az ítélet indoklásában kifejtette, hogy a Spamhaus azt javasolja spamforrásokat tartalmazó feketelistáján, hogy a felhasználók az e360insight és Linhardt leveleit az elutasítandó, szűrendő, karanténba helyezendő üzenetek közé sorolják. A bíróság utasította a Spamhaust, hogy nyilvánosan kérjenek bocsánatot Linhardttól és cégétől, s jelentsék ki, hogy az e360insight nem spamküldő vállalat. Linhardt az ítélet után a CNET-nek küldött levelében kifejtette, hogy „az ítélet visszaállította az e360insight tekintélyét, melyet a Spamhaus.org – ez a fanatikus felvigyázó-szervezet, amelyik úgy végzi munkáját az Egyesült Államokban, hogy közben szemérmetlenül megsérti az ország törvényeit – aláásott”.

A Spamhaust nem hozta zavarba az elvesztett per. Honlapjukra kitett közleményükben semmisnek, érvénytelennek tartják a döntést, s szerintük „a spammerek átverték” a bíróságot. A Spamhaus képviselői szerint az ítélet az ellenérvek meghallgatása nélkül született meg. „Az elmarasztaló ítéletet az Egyesült Államokban hozták, s az állami vagy szövetségi bíróságok ítéletei nem érvényesek az Egyesült Királyságban, nem lehet ráerőszakolni őket a brit törvénykezési rendszerre. A spamküldés törvénytelen Nagy-Britanniában, s egy Illinois állambeli bíróság egy brit szervezetet most arra akar kötelezni, hogy oldja fel az Illinois-ból érkező spamek blokkolását, ám ez ellentétes az Egyesült Királyság törvényeivel, melyek a spamküldés megszüntetését írják elő” – írják a szervezet állásfoglalásában. A Spamhaus véleménye szerint Linhardt és cége spamek küldésével foglalkozik, s ezért ezután is rajta maradnak a blokkoló listán. Ha Linhardt el szeretné ítéltetni a Spamhaust, akkor először is Nagy-Britanniában kell beperelnie őket.

A Spamhaus blokkoló listája az igazolt spamforrásokat gyűjti egy adatbázisba, s ezt térítésmentesen rendelkezésére bocsátja az e-mail adminisztrátoroknak, hogy könnyebben tudják megszűrni a spamek áradatát. Mivel a világon az összes e-mail 75 százaléka spam, ezért nem meglepő, hogy a Spamhaus szolgáltatása egyike a legnépszerűbb feketelistáknak.

Az eseményeket kommentálva Dean Drako, a Barracuda Networks, egy kaliforniai spamszűrő alkalmazásokat fejlesztő cég vezetője azt nyilatkozta, hogy a bíróság alaposan melléfogott, mert a „Spamhausnál a jó fiúk dolgoznak”, s kiváló, hasznos munkát végeznek – a Barracuda is használja feketelistájukat.

Azóta történt

Előzmények