Sokan rámozdultak a Windows 8 előzetesére

A Windows 8 fejlesztőcsapata tegnap egy tweetben jelentette be, hogy az első nap egymillió alkalommal töltötték le a készülő operációs rendszer fogyasztói előzetesét, leánykori nevén nyilvános bétáját. A tesztverzió magyar idő szerint szerda este vált elérhetővé, kiadását a tegnap zárult Mobile World Congress (MWC) rendezvényre időzítette a szoftvercég.

A tavaly szeptemberben közzétett fejlesztői előzetes négy hónap alatt hárommillió letöltést gyűjtött össze. Azóta a Microsoft a visszajelzésekre is hallgatva mintegy százezer módosítást végzett a kódon. Újdonság, hogy a nyilvános béta megjelenésével egy időben megnyílt a Windows Store béta-változata is, amelyben már most található számos Metro stílusú alkalmazás, nemcsak a redmondi cég műhelyéből. A tesztidőszak alatt ezeket az appokat ingyenesen lehet kipróbálni.

Az okostelefonos kiadáshoz hasonlóan a Windows 8 Consumer Preview lehetőséget ad arra, hogy a felhasználó egy Microsoft-fiókba bejelentkezve különféle cloudszolgáltatásokhoz, például a beállítások tárolásához, webes tárhelyhez, e-mail, naptár- és címtárszolgáltatásokhoz férjen hozzá. Mondani sem kell, hogy a felhőben tárolt adatok bármely Windows-alapú PC-ről és Windows Phone 7 operációs rendszert futtató telefonról elérhetők. Az előzetesben az Internet Explorer 10 Platform Preview 5 verzió található meg, melyet a vállalat közleménye szerint „teljes mértékben a Windows 8 platformot használó eszközökre szabtak”.

Röviddel a béta megjelenését követően kíváncsi felhasználók felfedezték, hogy a rendszer regisztrációs adatbázisából kiolvasható, milyen kiadásokat tervez a Windows 8-ból a Microsoft. E tekintetben nagy meglepetés nincs: a Windows 7 esetében megismert Starter, Home Basic, Home Premium, Professional, Ultimate és Enterprise változatok szerepelnek itt is, egyedüli újdonság a Professional Plus verzió. A kulcsok között megtalálható még egy Enterprise Eval nevű is, ez azonban alighanem az üzleti ügyfeleknek szánt 90 napos próbaverzió – ilyen az elődből is készült.

Az pedig már régóta hivatalos, hogy a Windows 8-nak lesz egy ARM-architektúrájú rendszerchipeken futó kiadása is, de könnyen lehet, hogy a platform jellegéből fakadó különbségek miatt ez nem fogja viselni a Windows 8 nevet.

Azóta történt

Előzmények