A Microsoft volt vezetője szerint vége a PC-világnak

A múlt héten nem kis figyelmet kapott Ray Ozzie megszólalása, aki nyíltan és kissé provokatívan beszélt a GeekWire által szervezett technológiai konferencián Seattle-ben. A Microsoft korábbi legendás vezető szoftvermérnöke szerint a PC-termékek még mindig a redmondi cég legfontosabb bevételi forrásai, így az átalakuló piacon egyre kevésbé meghatározó a vállalat. Jelenleg az okostelefonok uralják az IT-piacot, melyek mellé mind inkább felzárkóznak a táblagépek.

„Az emberekben egyre többször felmerül a kérdés, hogy vajon egy poszt-PC világban élünk-e. Hogy miért? Természetesen azért, mert ez az igazság” – fejtette ki Ozzie a konferencián tartott előadásában, amely egyébként az első nyilvános szereplése volt, azóta, hogy elhagyta a Microsoftot. A szakember elmondta, hogy korábban mind Bill Gates, mind Steve Ballmer megkérdezte őt arról, hogy a cégnél milyen stratégiai változtatásokra van szükség a piacvezető szerep visszanyeréséhez, illetve megtartásához, és akkor ő el is mondta, hogy mely területeken kell lépniük.

Ozzie szerint a jelenlegi trend nem azt jelenti, hogy a PC megszűnik létezni, csupán bizonyos feladatkörök elvégzésére más készülékeket fogunk igénybe venni. Azt bizonyosnak látja, hogy a Microsoft jövőjét leginkább a Windows 8 sikeressége fogja eldönteni. A cég által kiadott operációs rendszer meg fog jelenni egy táblagépekre szánt, energiatakarékos verzióban is, amely reményeik szerint komoly riválisa lesz az Apple iPadjének.

Azóta történt

Előzmények