Hivatalos: négy fő változatban jön a Windows 8

A Microsoft tegnap bejelentette, hogy hány kiadásban kerül piacra a Windows 8. A Windows Vista és a Windows 7 hat változatának továbbélését jósló pletykák nem bizonyultak megalapozottnak: jelentősen egyszerűsödik a felhasználókat gyakran összezavaró csomagkavalkád az új rendszer esetében.

Hivatalosan Windows 8

De nézzük sorjában az új információkat! Először is a vállalat bejelentette, hogy a PC-s (x86/64) platformon futó operációs rendszer hivatalos neve Windows 8 lesz, tehát a termék az eddig munkanévként használt elnevezéssel kerül forgalomba. Ebből két fő változat lesz elérhető: az otthoni felhasználóknak szóló Windows 8, valamint a kisvállalati vagy profi otthoni ügyfeleket megcélzó Windows 8 Pro, mely utóbbira – és csak erre – igény szerint önálló addonként telepíthető majd a Windows Media Center pakk. Azaz gyakorlatilag a jelenlegi felosztás Home Basic és Home Premium, illetve Professional és Ultimate kiadásait két változatba konszolidálta a cég.

A szimpla Windows 8 a Pro változattól a Media Center támogatás nélkülözése mellett alapvetően a vállalati szolgáltatások – többek között titkosítás, virtualizáció, PC-menedzsment és a tartományhoz való csatlakozás (domain join) – hiányában különbözik. Újdonság, hogy a rendszer nyelvének megváltoztatására a belépő szintű Windows 8-ban is lesz mód, ez a funkció eddig csak az Enterprise és Ultimate verziókban volt elérhető. A Microsoft blogja megemlíti, hogy Kína és néhány fejlődő ország számára egynyelvű verziók is készülnek majd, de hogy ezek funkcionalitás tekintetében is különböznek-e a többitől (és így a Starter kiadás továbbélésének tekinthetők-e), vagy csupán a nyelvváltás lehetőségében, azt nem részletezi.

A fentiek mellett x86/64 platformra elérhető lesz még egy Enterprise csomag a mennyiségi licencet vásárló nagyvállalati ügyfeleknek. Ez a Windows 8 Pro szolgáltatásain felül néhány további, vállalati környezetben releváns lehetőséget biztosít – hogy pontosan melyek lesznek ezek, egyelőre a Microsoft nem közölte.

Az újdonság: Windows RT

Az ARM-platformra szánt és önálló termékként nem megvásárolható – csak számítógépeken, tableteken előtelepítve megjelenő – változat neve Windows RT lesz. A Metro-alkalmazások fejlesztését biztosító Windows Runtime (WinRT) programozási környezet után elkeresztelt kiadás tartalmazza majd a Microsoft Word, Excel, PowerPoint és OneOne érintésvezérlésre optimalizált változatait. Ezen felül abban különbözik a Windows 8-tól, hogy értelemszerűen nem lehet rá frissíteni a Windows 7 kiadásairól; nem lehet rajta futtatni x86/64 írt alkalmazásokat, valamint hiányzik belőle a Storage Spaces funkció és a Windows Media Player.

Összességében tehát a mezei végfelhasználók az új operációs rendszerből három fő változattal találkozhatnak majd, a Windows 8-cal, a Windows 8 Próval és a Windows RT-vel. Ezeken felül készül még a rendszerből egy nagyvállalati Enterprise kiadás és talán egy önállónak mondható változat a fejlődő országoknak. Az egyes kiadások funkcióit a Microsoft blogján található összehasonlító táblázat foglalja össze.

Azóta történt

Előzmények